Mobil

Tényleg annyi lehet az autóban való mobilozásnak

A britek blokkolnál a jelet, és egy életre rács mögé zárnák a telefonáló sofőrt.

Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy a vezetés közbeni telefonhasználat káros lehet az egészségre, és sajnos nem csupán a mobilozó sofőrre nézve, hanem a forgalom többi résztvevője számára is veszélyes. Nem véletlen hát, hogy mostanában már nem csupán a tettenéréses büntetéssel szeretnék kiszorítani a hatóságok az ilyen baleseteket, mint azt nem is olyan régen mi is megírtuk.

…az okostelefonos rendszerekbe és alkalmazásokba egy olyan korlátozó funkció kerül be, amely mozgó járműben letilt egyes funkciókat, például a szöveges üzenetek és e-mailek írását, internethasználatot, vagy speciális appok futtatását.

fogalmaztunk korábbi cikkünkben, most pedig a Mashable úgy értesült, hogy az angol Közlekedési Minisztérium a telefonos balesetek megakadályozása érdekében egyszerűen blokkolná a mobilos jelet, így nem lehetne hívást kezdeményezni és fogadni, illetve a mobilnet is használhatatlanná válna.

Tényleg annyi lehet az autóban való mobilozásnak 1

Mindez azonban még csupán az előkészítés fázisában van, tekintve, hogy majd csak a következő évben ülnek össze a megfelelő hatóság szakemberei, és a mobilszolgáltatók, hogy konkretizálják a terveket és lehetőségeket.

Komoly a szándék

Eltökélt szándékunk, hogy megállítsuk a mobilhasználatot a kormánykerék mögött. Terveink között szerepel a büntetések duplázása ezeknél a rendkívül súlyos bűncselekményeknél, de vizsgáljuk, hogy milyen más módok állnak még rendelkezésre a megelőzésre

– mondta a Minisztérium szóvivője.

A megoldást tehát továbbra is keresik, semmint tudják, ám addig is büntetnek, ami az új szabályozás alapján hat büntetőpontot és 200 fontos szankciót jelent.  Érdemes felfigyelni arra, hogy a szóvivő a “bűncselekmény” szót használja, és ezt erősíti meg az is, hogy ha a vezetés közbeni telefonhasználat halálos balesetbe torkollik, és az elkövető túléli, akkor egy életre börtönbe kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik