Mobil

Életmentő funkciót kaphat az Apple Watch

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 12. 19. 09:01

Hatalmas segítség lehet azoknak az időseknek, akik egyedül töltik napjaikat.

Az időseknél komoly problémákat tud okozni az, hogy elesnek, hiszen életkorukból fakadóan ők egy ilyen eseménynél sokkal jobban megsérülhetnek, míg a fiatalok szinte meg sem érzik, ha hasonló történik velük. Felmérések szerint a 65 éven felülieknél minden harmadik emberrel történik ilyesmi, aminek súlyosságát jelzi, hogy
csak az Egyesült Államokban 27 000 idős ember halálát okozza az, hogy elesik.
Ilyenkor nagyon sokszor az okozza a legkomolyabb problémát, hogy a sérült, magatehetetlenül földön fekvő ember nem tud segítséget kérni, ami azt jelenti, hogy később kapja meg a szükséges ellátást, és ez rontja az esélyeit. A FallCall nevű alkalmazás azonban változtathat a helyzeten, hiszen a világon elsőként, pontosan arra fejlesztették ki, hogy akkor lépjen akcióba, amikor az idős ember képtelen segítséget hívni. Az alkalmazás legfontosabb előnyei három pontba sorolhatóak:

  • Manuálisan megnyomható “segítség” gomb, ami egy központi segélyszolgálathoz kapcsolódik,
  • Automatikus zuhanásérzékelő, ami meg tudja különböztetni a kisebb és nagyobb sebességű eséseket, és ennek megfelelően hív segítséget,
  • Olyan zuhanásérzékelő, mely akkor hívja a segítséget, amikor azt érzékeli, hogy a megfigyelt személy magatehetetlen.

Mindez lehetővé teszi, hogy azok az idős emberek is hamar segítséghez jussanak, akik egyedül élnek, és csak ritkán nyitja rájuk bárki az ajtót.

Habár a FallCall jelenleg még csak prototípusként létezik, ám ettől függetlenül
működik.
A fejlesztés során a FallCall Solutions figyelembe vette a klinikai tapasztalatokat, a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok eredményeit, és a mérnöki javaslatokat, így a korai szakaszban leginkább az elesések mikéntjeit vizsgálták, és ennek megfelelően alkották meg a saját algoritmusukat. Ahhoz azonban, hogy ez az algoritmus megfelelően működhessen, normális hardver kell alá, ezért esett a választás az Apple Watch-ra, ami megfelel a követelményeknek.

Ám mindez csak fölösleges erőfeszítés, ha nem jön össze rá a Medstarter projektnél feltüntetett 180 000 dollár, melyből a cikk írásának pillanatáig 2 420-at dobtak össze a támogatók, de van még 25 nap.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.