Mobil

Az Uber azt is tudni akarja, hová megyünk gyalog

Érdekes újdonságot fejlesztett a személyszállító vállalkozás, ami legalább annyira hasznosnak tűnik, mint amennyire egyesek számára aggályos is.

Az odáig teljesen egyértelmű és elfogadott, hogy az Uber alkalmazás a telefon helyadatait használva figyeli, épp hol tartózkodunk. Így ugyanis nincs szükség feltétlenül arra, hogy manuálisan pötyögjük be, hová kérjük az autót, az alkalmazás magától megállapítja nekünk (legfeljebb pontosítanunk kell, ha kisebb eltérést találunk, vagy máshol szeretnénk beszállni).

Az viszont egyszerre lehet áldás és átok, amit a szolgáltató az app legújabb változatába beépített. Ez ugyanis képes arra, hogy a felhasználók mozgásátakkor is kövesse és eltárolja, amikor épp nem Uberre várnak, vagy az autóban ülnek.

Az Uber szerint csak öt perccel azutánig követnek minket, hogy kiszállunk az autóból, és ez is miattunk van.

Ezzel ugyanis szeretnének “jobban megismerni” minket, és azt, hová utazunk pontosan. Mert tény, hogy sokszor csak egy általános címet adunk meg, mondjuk egy teret vagy egy házszámot, de valójában az adott cím közelében egy pontos helyre tartunk, például egy klubba, étterembe vagy irodába. Ha pedig az Uber szép lassan megismeri a szokásainkat, az app a későbbiekben akár pontosabban is meg tudja adni a sofőrnek, hová vigyen minket.

Tehát ha eddig mindig csak a Ferenciek terére kértük a fuvart, akkor az utána rögzített gyalogút alapján már azt is tudni fogja a rendszer, hogy nagy valószínűséggel az Ibolya presszóba tartunk. És persze tudjuk, hogy magyar címekkel most hiába példálózunk, de azért olyan jó legalább elképzelni.

Nemmegmondtamhogynegyereerrehe

Bármennyire is jók az Uber szándékai a frissítéssel, ez azért nem mindenki számára megnyugtató. Az első netes vélemények máris arról szónokolnak, hogy az Uber teljesen feleslegesen gyűjt további adatokat róluk, ezek már nem kapcsolódnak szervesen a szolgáltatáshoz, és így veszélyeztetik a személyes információik szabadságát.

Ha valaki ilyesmi miatt aggódna, ne tegye: az Uber app a frissítés után engedélyt kér a kiterjesztett helyadatok gyűjtésére, simán mondhatunk neki nemet, ettől még pontosan ugyanolyan szolgáltatást kapunk továbbra is, mint eddig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik