Mobil

Fickósabb lesz a telefon az új antennától

A mobilunk már hihetetlenül okos, de ezért tele kell zsúfolni mindenfélével. Épp ezért ha valamit töpöríteni lehet benne, az sok szempontból hasznos.

Nézzük, mik figyelnek most egy átlagos okostelefonban: ott vannak persze a kötelező alkatrészek, a kijelző, az alaplap, valamint a rendszerchip, de emellett ott egy tonna egyéb kütyü, ami igazán okossá teszi a mobilt. Eleve ott figyelnek mindenféle szenzorok, a gyorsulásmérő, a giroszkóp, a barométer, a magasságmérő, a fénymérő, és még azok az extrák, amiket a gyártók belezsúfolnak, de a legfontosabbak azok az antennák, amelyek a különféle vezeték nélküli hálózatokkal segítenek kommunikálni: a 2G/3G/4G, WiFi, Bluetooth és GPS.

Mivel a telefonoknál általában az a gyártói gyakorlat, hogy egyre vékonyabbak legyenek, a kötelező alkatrészek miatt például csak olyan egységeken spórolhatnak helyet, mint az akkumulátor. Ez pedig vagy azzal jár, hogy csak kisebb akku fér el a burkolat alatt (tehát kevesebb ideig bírja a telefon egy feltöltéssel), vagy megpróbálják valahogy mégis belepréselni a nagy kapacitásút, de végletekig összepréselt formában, amitől aztán melegszik a készülék (és egyesek szerint a Samsungnál is ez okozhatta a Note 7-ek robbanós-kigyulladós eseteit).

kisebb-antenna-002

Szóval a lényeg az, hogy a telefonokban minél jobban rá kell feküdni a helyspórolásra, és a jelek szerint Finnországban született ezzel kapcsolatban egy egész ígéretes módszer. Az Aalto Egyetem kutatói egy olyan digitális antennát fejlesztettek ki, amely egyszerre két problémára is megoldást nyújt:

kevesebb helyet foglal, és kevesebbet is fogyaszt.

A projekt egyik munkatársa szerint az antenna olyan kisebb alkatrészekből áll, amelyek használat közben tudnak alkalmazkodni a hálózatok minőségéhez és úgy alakítani magukat, hogy a leghatékonyabban “kapják el” a szükséges frekvenciát. Jari-Matti Hannula azért örül a fejlesztésnek, mert

így az okostelefonok több funkciója, például a GPS, a Bluetooth és a WiFi nem igényel majd külön-külön antennákat. Ehelyett a telefon minden adatforgalma egyetlen, digitálisan vezérelt antennán keresztül folyhatna.

Mi következik ebből?

  • Könnyebb lesz a telefonok formatervezése,
  • egyszerűbbé válik az akkumulátorok elhelyezése,
  • a kevesebb alkatrész kevesebbet is fogyaszt,
  • ezáltal akár tovább is bírhatja egy ugyanakkora akkuval szerelt mobil, vagy még keskenyebb modelleket lehet építeni,
  • és akát önnyebben lehet nagyobb kijelzőt is szerelni a készülékekre.

Mondjuk az is tény, hogy a kutatás jelenleg még csak laboratóriumi fázisban van, tehát még akár évek is eltelhetnek, míg sorozatgyártásba kerülhet a módszer, de az viszont biztató, hogy a csapat már a Huawei együttműködésével kezdte el tesztelni az új koncepció gyakorlati alkalmazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik