Mobil

Mobillal a színtévesztők is úgy láthatnak, mint bárki más

A legtöbb színtévesztő feltette már magában a kérdést, hogy milyen lehet a világ ép színlátással. A Microsoft most nekik is megmutatja.

A színtévesztők kicsit másként látják a világot, mint ép színlátással rendelkező társaik, és a legtöbbjüknek bizonyára eszébe jut olykor, hogy vajon milyen lehet a világ, ha minden árnyalatot helyesen lát az ember. Vannak természetesen különböző eszközök, melyekkel többé vagy kevésbé el lehet indulni ebbe az irányba, de ezek egyrészt drága dolgok, másrészt nem garantálják a sikert.
A Microsoft egy olyan alkalmazáson dolgozik, amelyik a színtévesztők számára megmutatja, milyen is valójában az őket körülvevő világ.

A Color Binoculars névvel illetett alkalmazás a telefon kameráját használja, melyen keresztül az alkalmazás segítségével már úgy láthatja a dolgokat, mint ahogy kellene neki. Az app három különböző módban képes működni, alkalmazkodva a színtévesztés leggyakoribb típusaihoz, így vörös/zöld, zöld/vörös, és kék/sárga.

color-binoculars-640x369

Az alkalmazás segít a színtévesztőknek megkülönböztetni azokat a színkombinációkat, melyeket egyébként nehezen tudnának helyesen felismerni. Például ha nekem problémám van a vörössel és a zölddel, akkor az alkalmazás világosabbá teszi a vöröseket, és sötétebbé a zöldeket, a könnyebb felismerhetőség érdekében.

– mondta Tom Overton, a Microsoft szoftvermérnöke.

Jelenleg az alkalmazás még csak iOS-re érhető el, és nem is tudni, hogy valaha érkezik-e másik platformra, de feltételezhető, hogy ha sikeres lesz, talán Androidra is megjelenik. Annyi biztos, hogy aki színtévesztő, biztosan kíváncsi rá, mit tud az alkalmazás, és vajon tényleg úgy mutatja-e be a világot, mint amilyen az valójában.

Forrás: Übergizmo

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik