Mobil

Ezzel a videós appal lehet igazán menőzni Facebookon

Az Instagram pár szűrője, vagy a Prisma művészkedése már nem elég? Akkor itt a kúlság netovábbja, egy olyan videós-effektes app, amivel még a cikk 42 éves írója is egy pillanatra trendinek érezte magát.

Az ember mindig többet, okosabbat, menőbbet akar. Legalábbis okostelefonos alkalmazás és közösségi médiás megjelenés terén mindenképpen sokan gondolkoznak így: először csak lépten-nyomon megosztották Facebookon a macskájuk, vagy a vacsorájuk fotóját, aztán ahogy lehetett, átálltak Instagramra, hogy szépia-szűrővel tegyék álművésziessé az átlagos képet. Nemrég bejött a Prisma, és egy ideig mindenki olyan szelfiket osztott meg, amiket mintha Van Gogh festett volna, aztán a Lumyer, amivel lökött effekteket pakolhatunk egy előre elkészített fotóra (erről videós tesztünk is van, kattintson, mert érdemes). Mindenesetre ennél is van tovább.

Az androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre egyaránt elérhető Philm egy kicsit olyan, mintha kevernénk az Instagram fotós-videós képességeit, a Prism újszerűségét, és a nemrég elkaszált Vine rövid videóinak ütősségét. Minden felesleges szövegelés helyett megmutatom az első Philm-filmemet (philmemet???), amit az app telepítése utáni 1 perc alatt hoztam össze, ez pedig nagyjából azt jelzi, hogy egyáltalán nem boszorkányság a dolog.

Nézzük, hogy működik mindez!

Ha feltelepítettük az appot (és engedélyt adtunk neki mindenféléhez a telefonon), felvehetünk vele videókat és rögzíthetünk fotókat, vagy válogathatunk a meglévők között. Eddig még minden ismerős, de most jön a lényeg. A képeket és filmeket összefűzhetjük egyfajta mozgó képregénnyé, aztán pakolhatunk rá valami menő effektet, és teleszórhatjuk még menőbb matricákkal, vagy saját szövegekkel. Akár pár másodperc alatt kész van egy olyan kisfilm, ami egy csomó mindent tényleg jól illusztrál: aktuális történéseket, hangulatot, reakciónkat valami meglepőre.

A Philm apró extrái ráadásul tényleg innovatívak (és csakazértis leírtam az újságírók között csak i-betűs szóként emlegetett tiltott kifejezést, mert most tényleg volt értelme). Ha például az arcunk elé applikálunk egy pislogó szemes matricát, az követi a videón a fejünk mozgását, és ugyanígy mozog egy szövegbuborék is, ha a macskánk feje mellé biggyesztjük, a macska pedig izeg-mozog. Szintén menő, hogy a filmecskék alá az eredeti hang helyett valamilyen zenét húzhatunk be, ehhez szintén választhatunk a mobilunkon levőkből egyet, de fel is ajánl az app néhány szabadon felhasználható aláfestést. Ja, és egy csúszkával azt is megoldhatjuk, hogy az általunk felvett videó saját hangját valamilyen arányban keverjük az aláfestéssel.

Az elkészült alkotásokat aztán megoszthatjuk egy gombnyomással kedvenc közösségi felületeinken, de le is menthetjük a telefonra, hogy aztán később manuálisan illesszük be valahová. Az ingyenes app ráadásul a teszt közben nem csak akadozás nélkül működött, de még a telefon tárhelyéből sem rabolt el hatalmas szeleteket, ezért érdemes mindenkinek kipróbálni, aki egy kicsit újszerűen szeretne megjelenni Facebookon vagy Instagramon. A cikket meg egy olyan videóval zárjuk, ami a saját próbálkozásnál azért jóval menőbb, és nem csak azért, mert a kiégett rocker fejem helyett csajok vannak benne, hanem azért is, mert egyben mutat meg egy csomó funkciót használat közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik