Mobil

Kevesebb lesz a vírus és béna app Androidon

Nemsokára az iPhone-osoknak eggyel kevesebb okuk lesz ujjal mutogatni az Android-rajongók táborára.

Az Apple és az Android hívői időről-időre egymásnak esnek, hol ilyen, hol olyan indokokkal, riposztokkal, vádakkal, de akadnak állítások, melyek tényleg igaznak bizonyulnak. Így többek között az, hogy míg az App Store-ban csak olyan alkalmazások érhetőek el, melyek több szűrőn is átmentek, és garantáltan vírus- és gagyimentesek, addig a Google Play szortírozása kevésbé alapos. Ott bizony feltűnnek olyan termékek is, melyekkel ajtót nyithatunk a rosszindulatú behatolóknak, vagy éppen oly mértékben semmi értelme az adott alkalmazásnak, hogy a fal adja a másikat, ám különböző csalásoknak köszönhetően mégis előkelőbb helyen vannak a listán, mint megérdemelnék.

Mostantól minden más lesz

Ám az Android Developers Blog szerint szeretnék a platformot még biztonságosabbá és megbízhatóbbá tenni, ezért a Play Store frissítésével kívánják növelni a biztonságot, és hatékonyabban szűrni a gagyit. Ahogy a blogon fogalmaznak, eddig is többször találkoztak olyan fejlesztőkkel, akik megpróbálták manipulálni a biztonsági rendszert, vagy éppen hamis értékelésekkel pumpálták tele az alkalmazásaikat, ám ez a jövőben nem megengedhető.

Ezek a próbálkozások nem csupán sértik a Google Play fejlesztési irányelveit, hanem árt a fejlesztői közösségnek is azzal, hogy csökkenti a többiek számára az esélyt, hogy érvényesüljenek a rendszerünkben

– írja a Google a blogján, azt ígérve, hogy a fejlesztéssel sokkal könnyebben tudják majd kiszűrni a csalással odakerült, és a listákon aljas módszerekkel feljebb juttatott alkalmazásokat. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogyha ez valóban megvalósul, akkor a gigacég tényleg komoly lépést tesz abba az irányba, hogy a Google Play hasonlóan megbízható legyen, mint az App Store. Márpedig ez pénzügyi szempontokból sem elhanyagolható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik