Mobil

Még okosabb lett a Google Photos

Oszd meg és uralkodj - mármint oszd meg a képeidet, és uralkodj azzal, milyen trükköket tudsz előhozni belőlük!

A Google Photos már rég nem csak annyit tud, hogy felhő alapú tárhelyre pakolhatjuk az összes fényképünket, amit aztán mindenhonnan, bármilyen eszközről elérhetünk. A szolgáltatást folyamatosan turbózzák fel újabb és újabb funkciókkal, és most is frissítették néhánnyal.

Nemrég például megjelent az a tulajdonság, hogy az ugyanakkor készült képekből animált GIF-et varázsolhassunk, és most ugyanez elérhetővé vált videókkal kapcsolatban is. A cég magyarázatában az áll, hogy ezek kiváló reakcigifek lehetnek például e-mailekben vagy közösségi oldalakon. A Google gépi tanulásért felelős algoritmusa képes megkeresni egy rövid részletet valamelyik videónkban, mondjuk egy ugrást, egy kézmozdulatot, vagy egy mosolyt, és rövid animációvá alakíthata, mint például ez itt:

google-photos-anim

Ez az újdonság ráadásul már a Google Photos alkalmazás iOS alatt futó változatában is elérhető (helló, Apple).

Egy másik funkció arra a valóban létező jelenségre válaszol, mely szerint manapság a fotók már nem az örökkévalóságnak készülnek, hanem a pillanatnak: ellövünk egy képet mobilon, aztán azonnal megosztjuk Facebookon, végül akár teljesen meg is feledkezünk róla. A Google Photos egyik új segédje azonban ezeket az elfeledett képeket bányássza elő. Ha van egy fotónk, amin valaki mással szereplünk, a szolgáltatás megkeres minden olyan korábbi képet, amin az illető is megjelenik, és egybegyűjti nekünk, felidézve régebbi emlékeket.

google-photos-02

Egy másik segéd azt automatizálja, hogy valamilyen rendezési elv szerint automatikus fotóalbumokat készít, például egy adott személlyel kapcsolatos képeket gyűjt össze egy meghatározott időszakból. Így lehet többek között a millió kisbabafotóból egy jól kezelhető összeállítást készíteni és továbbküldeni a nagyszülőknek.

google-photos-03

Nem utolsó sorban egy kifejezetten hasznos funkció abban segít, hogy a nem megfelelő tájolású fotókat igazítja helyre: így megszabadulhatunk az oldalt fekvő állóképektől és hasonló balesetekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik