Mobil

Orosz szoftver mondja meg, hol jár a buszunk

Már Budapesten is működik a Yandex.Transport nevű mobilos app, amely a tömegközlekedést használók útvonaltervezését segíti.

Ha valaki mostanában mobilon szeretné megnézni, mikor jön a villams, vagy épp mennyit késik a busz, a legegyszerűbben a BKK Futár nevű app segítségével teheti meg mindezt. Viszont mostantól a hazai fejlesztésű alkalmazásnak van egy vetélytársa, mégpedig az orosz Yandex.Transport, amely az egykori Szovjetunió területén fekvő városok után már Helsinkibe is megérkezett nemrég, mostantól pedig Budapesten is használható.

A Yandex, amelyet sokan “az orosz Google” néven is emlegetnek, a helyi legnagyobb keresőszolgáltató, és 2014 tavaszán indították el a tömegközlekedést segítő appot. Azóta sokat fejlődött mind tudásban, mind pedig kinézetben, és gyakorlatilag valós időben képes megmutatni, hol járnak a földfelszínen haladó tömegközlekedési járművek.

Ehhez egy speciális, saját algoritmust használ. Egyrészt begyűjti az egyes járművek nagyjából fél percenknt küldött GPS-jeleit, valamint a múltbeli haladási információk és a valós idejű forgalmi adatok alapján folyamatosan megbecsüli, mennyi idő alatt érhet a felhasználó megállójába a következő járat.

yandex-transport-02

Amellett, hogy megnézhetjük az aktuális megállóhoz kapcsolódó járművek várható érkezési idejét, útvonalat is tervezhetünk, akár átszállással. A kedvenc útvonalakat, valamint megállókat akár el is menthetjük, hogy később pár koppintással újra előhívjuk őket és megnézzük az aktuális adatokat.

De nem csak ettől különleges a Yandex.Transport, hanem attól is, hogy a Waze mintájára a felhasználók saját üzeneteket is hagyhatnak, amit mindenki más lát a térképen. Ha például érkezik egy busz, de azt látjuk, hogy egy korábbi utas a piszkosságáról panaszkodott, akár eldönthetjük, hogy megvárjuk a következőt, de ugyanígy mi is figyelmeztethetünk másokat, ha mondjuk egy buszvezető kissé féktelenül veszi a kanyarokat. Egy ilyen üzenet alapvetően 20 percig látszik, de a többi felhasználó szavazhat arra, hogy tovább is kint maradjon (ha tényleg fontos az információ), vagy hamarabb eltűnjön (ha téves, vagy mondjuk rosszindulatú az üzenet).

A Yandex.Transport ingyenesen elérhető iOS alá, valamint Androidra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik