Mobil

Mennyire vízálló az iPhone 7?

Voltak, akik már ki tudták próbálni, mennyire igaz az Apple új telefonjára a vízálló megnevezés. Videón már nézhető is az eredmény.

Az új iPhone 7 párossal az Apple végre meglépte, amit már több más gyártó is bevállalt, vízállóvá tette a telefonokat. Viszont egyeseknek csalódást okozott, hogy nem az IP68-as szabványt vállalták be (ezzel rendelkezik például a Samsung Galaxy S7 duó), csak az IP67-et. De vajon mit is jelent mindez a gyakorlatban? Tényleg lehet búvárkodni a készülékkel, vagy inkább csak a pár percig szemerkélő eső ellen jó a védelem?

Magyarországon csak ma indult el az értékesítés, ezért mi még nem tudtuk kipróbálni az iPhone 7 extrémsportos képességeit, de szerencsére a CNET már túl van az első teszteken, és az eredményeket videón is összefoglalták a próbálkozók.

Ahogy látható, egymás után többféle próbának vetették alá a telefont. Először a szabvány határainak megfelelően fél órára egy méteres mélységben hagyták a készüléket, majd kipróbálták a főbb funkcióit. Ezután víz alatti fotókat készítettek vele, majd a vízbe ejtést szimulálva magasról dobták a medencébe, végül pedig úsztak vele tíz hossznyit.

Az eredmények nagyjából biztatóak: az érintőkijelző, a fizikai gombok, valamint a hangfelvétel működött, de úgy tűnik, a sztereó hangszórók közül csak az egyik éledt fel a vizes kezelés után, és a hangminőség is romlott valamelyest, amit főleg a hangerő csökkenésében és a magas frekvenciák tompulásában lehetett tetten érni.

Az persze fontos, hogy az Apple eleve azt tanácsolja, ha víz éri a készüléket, 5 órán át próbáljuk meg kikapcsolt állapotban tartani, és csak utána vegyük újra használatba, tehát a szabvány határértékeit tényleg nem érdemes feszegetni. Tehát készakarva sose próbálkozzunk iPhone 7-es búvárfotózással, az viszont jó hír, hogy ha véletlenül a kádba ejtjük a telefont, szinte biztosan túléli a balesetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik