Mobil

Tudja, melyik volt az első almás telefon? Nem, nem az iPhone!

Tegnap mutatkozott be az iPhone-sorozat legújabb generációja, mely a cég szokásaihoz híven újfent egyetlen számot kapott, így megszületett a 7, illetve a 7 Plus. (A készülékről még többet itt tudhat meg.) Emlékszik azonban, hogy melyik volt a legelső Apple-telefon?

Ha úgy gondolja, hogy a 2007. január 9-én bemutatott első iPhone, akkor óriásit téved, hiszen

a szerdai bemutató előtt éppen tizenegy évvel, 2005. szeptember 7-én mutatta meg magát a világnak a Motorola ROKR E1, amely az Apple és a mostanában a mobilpiacon kissé háttérbe szorult Motorola közös fejlesztéseként került a színpadi fények metszéspontjában álló Steve Jobs mögötti kivetítőre.

Az Apple-t óriássá tévő, mintegy vallási vezetőként tisztelt Jobs egyáltalán nem volt megelégedve a végeredménnyel, és úgy érezte, hogy egy Apple-n kívüli dizájnernek egyáltalán nem lehet beleszólása semmibe, ami az Apple égisze alatt folyik. Többé nem is követték el ugyanezt a hibát, így másfél évvel később kiadták a sokkal fejlettebb, immáron érintőképernyővel felszerelt, letisztult eszközt, az iPhone-t, melyekből idén július végén eladták az egymilliárdodik darabot.

A ROKR E1 egy sokkal viharosabb korszakban született – 2004-ben a cég bevételeinek 45 százalékát (ma az iPhone 56 százalékot ad), tehát majdnem a felét az iPod-eladások adták, Steve Jobs pedig aggódni kezdett, hogy a semmiből feltűnik egy másik cég, ami ügyesen elkészít egy olyan eszközt, ami hasonlít az iPodhoz, csak épp jobb annál, ennek köszönhetően pedig a cég bevételei rohamos csökkenésnek indulnak. Gyorsan lépnie kellett tehát egy olyan piaci szegmens felé, melyet korábban még nem érintettek. Ilyen volt például a mobiltelefonok piaca, ami kellően jövedelmezőnek tűnt ahhoz, hogy annak segítségével egyszerre több lábon is állhasson az almás cég.

138102348-7e34c81b8a-o

A Motorola vezetőjével, Ed Zanderrel való egyeztetések, és a tervezőcsoportok közti munka végeredményeként végül megszületett a termék, ami voltaképp az E398-as modell egy az egyben való lemásolása volt, és finoman szólva is több sebből vérzett: olcsó, kopogós műanyagházában egy gyenge hátlapi kamera kapott helyet, az iPod ezer dal megőrzésére képes memóriája helyett csak százat tudott kezelni, és még kártyafüggetlenül sem árulták.

A zenehallgatásra kihegyezni kívánt telefonhoz természetesen továbbra is számítógépen, az iTunes-on át kellett megvásárolni a dalokat, melyeket egy kábel segítségével másolhattak át a telefonra.

A bemutatón látszik, hogy Steve Jobs nem egészen hisz abban, amit mond, főleg miután néhány pillanatra képtelen folytatni a szüneteltetett zenelejátszást:

2006. szeptemberében, egy évnyi szenvedés után a ROKR-t kivonták a piacról. Hála az égnek. Ami négy hónappal később történt, az pedig mára történelemmé vált:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik