Mobil

AirPods – vezeték nélküli füles az iPhone 7-hez

Szóval nincs több jack csatlakozó az iPhone 7-en, van viszont egy vezeték nélküli okos füles: mutatjuk, mit tud.

Az Apple tegnap nem csak az új iPhone 7 párost, valamint az Apple Watch 2 okosórát mutatta be. Az AirPods elsőre úgy néz ki, mint a gyártó eddigi fülhallgatói, amiket az iPhone-ok mellé csomagolt. Csak aztán, ha jobban megnézzük, máris látjuk, mit nem látunk. Madzag, kábel, drót, vezeték, hívjuk bárhogy is, ez bizony eltűnt.

A kis fülhallgató-pár ugyanis vezeték nélkül kommunikál az iPhone-nal, ráadásul saját belső chipjének (melyet W10-nek nevezett el a cég) köszönhetően mindezt gyorsan és okosan is teszi. Tehát nem csak arról van szó, hogy csücsül a fülünkben, mint bármilyen egyéb Bluetooth füles, hanem tud extrákat is.

apple-airpods-03

Egyrészt persze teljes értékű headsetként funkcionál, tehát a füles végén lévő “pálcában”, ahová eddig a vezeték csatlakozott, most ott figyel az apró mikrofon, amely telefonhívás közben is használható, de ezzel irányíthatjuk az iPhone beszédfelismerő asszistensét, Sirit is. Ezt ráadásul úgy használhatjuk, hogy kétszer rákoppintunk a fülünkben lévő egységre, amelyben a beépített gyorsulásmérő felismeri a jelzést, és máris izzítja Sirit a telefonon, hogy figyeljen a parancsainkra. Egyébként, ha valakinek a zsebében egy iPhone, a csuklóján pedig egy Apple Watch figyel, a fülhallgató automatikusan rákapcsolódik mindkettőre, de a MacBokokkal és iPadekkel is azonnal felismerik egymást.

Az apró fülhallgató azt is külön figyeli, hogy behelyeztük-e a fülünkbe, egy kis lézeres szenzor jelzi, ha használatba vettük, addig nem csatlakozik, ezzel is kíméli az akkut. Ez utóbbi mondjuk nem hátrány, mert az apróságok eléggé zabálják az energiát, és lássuk be, a kis méret miatt nem lehetett beléjük gigantikus áramforrást bezsúfolni. Egy feltöltéssel 24 órás készenléti időről beszél ugyan az Apple, de folyamatos zenehallgatás mellett mindössze 5 órát bírja a füles. A hozzájuk adott kis tartó azonban egyben gyorstöltő is, amely 15 perc alatt három órányi akkuidőt képes pumpálni az apróságokba. Egyébként ötletes, hogy a fülhallgatótól azt is megkérdezhetjük, hogy áll az akku töltöttsége, a telefonról pedig a Siri máris közvetíti a választ.

apple-airpods-02

Egyetlen gond van még az apróságokkal az akkuidő mellett – annyira picik, és annyira semmi sem tartja őket a fülben, hogy kissé rizikós lesz AirPods viselése közben a busz után rohanni, vagy átugrani egy pocsolyát, a kis fülesek egy pillanat alatt képesek átbucskázni egy csatornafedél legkisebb lyukain is. Szóval csak óvatosan tessék használni őket, főleg annak tudatában, hogy az amerikai 159 dolláros vételár átszámolva 43 ezer forintot jelent, és ezen még se ÁFA, se semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik