Mobil

A csuklónkon kel igazán életre a telefon

Manapság már olyan funkciókat is tud egy telefon, amire sosem gondoltunk volna, ám a funkcionalitást még tovább tágíthatjuk egy okos kiegészítővel.

Egy telefon már jó ideje nem csak telefonálásra való. A hang- és szöveges kommunikáció mellett internetezünk, multimédiás tartalmakat fogyasztunk, de követi a készülék azt is, merre járunk, szóval behálózza az életünket. Viszont ettől még mindig csak a zsebünkben, vagy a kezünkben marad a helye, pedig van még hely a fejlődésre.

Az egyik ilyen hely a csuklónk, ahol eleve egyre kevesebben hordanak órát – épp a telefonok elterjedése miatt, hiszen a pontos időt már megnézhetik a zsebükbe nyúlva is. Viszont a vezeték nélküli technológiák fejlődésével az okosórák és a különféle okos pántok ismét visszahozhatják a csuklóra csatolt eszközök értelmét.

A véletlenszerűen megnézett eszközök közül a Huawei P9 Lite mellé beszerezhető csuklópántra (név szerint a Huawei Color Band A1 modellre) esett a választásunk, amely egyrészt ár tekintetében nem az elérhetetlen kategóriába tartozik, mégis több hasznos funkcióval egészítheti ki az amúgy is jól eltalált ár-érték arányú telefon tudását.

Nem kell keresgélni

Ha megcsörren a telefon, az még a legkisebb gond, amikor zsebbe, kabátba kell utánanyúlni és remélni, hogy a hívó fél nem adja fel, míg megtaláljuk a készüléket. Ha viszont mélyen a táskába rejtjük, esélyes, hogy egyáltalán nem vesszük észre, amikor valaki keres. A vezeték nélkül kapcsolódó csuklópánt azonban vibrálással jelzi a bejövő hívást, így nem maradunk le senkiről.

Fitten, egészségesen

A csuklón hordott pántok érzékelik a különféle testfunkciókat, amelyeket továbbítanak az okostelefon felé. Így kiváló társ lehet egy ilyen kiegészítő a futáshoz, edzéshez és egyéb testmozgáshoz: a megfelelő alkalmazás kiválasztásával információt kapunk az elégetett kalóriák számáról, és akár beállíthatunk magunknak napi célokat a megtett lépések számával kapcsolatban is.

huawei-color-band-a1-001

A Napra lehet nézni, de…

Nem minden okos csuklópánt tud olyan extrákat, mint a Color Band A1, amely akár az UV sugárzás mértékét is képes figyelni. Ez nyáron, de még akár kora ősszel is fontos adat, így még időben figyelmeztetést kaphatunk arról, hogy egy ideig jobb lenne árnyékba húzódni, vagy valamilyen napvédő krémet alkalmazni a leégés és a későbbi egészségkárosító hatások ellen. Mellesleg ez a csuklópánt akkor sem hagy cserben, ha épp beborul: mivel vízálló, ezért nem kell azonnal lecsatolni magunkról és egy nejlonszatyorba csavarva rejtegetni, maradhat rajtunk a legnagyobb zuhé közepén is.

Éjjeliőr a csuklón

Az okoskarkötők szenzorai nem csak aktív időszakokban figyelik a testünk jelzéseit, hanem akkor is, amikor a legkevésbé pörgünk: álmunkban. Manapság egyre többen szenvednek valamilyen alvásproblémától, mely a stresszes életmódtól betegségeken át sok mindenből fakadhat. A Color Band A1 egész éjszakán át rögzíti az információkat, majd a társított mobilalkalmazásban megnézhetjük, pontosan mennyit aludtunk, és eközben mikor riadtunk fel, vagy forgolódtunk. Az így nyert adatok alapján akár változtathatunk az életmódunkon, vagy kritikusabb esetben felkereshetünk egy orvost is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik