Mobil

Még okosabb lett a Google térképe

Egyre több téren segít a navigációs app, míg a versenytársak ehetik a kefét.

Régebben még nem volt nehéz eldönteni, mikor használjuk a Google Maps-t, és mikor van szükségünk valamilyen komolyabb navigációs alkalmazásra. Ugyan a Google térképe már jó ideje tud elég sajátságos dolgokat (például a közlekedés sűrűségének kijelzését vagy a helyi szintű tájékozódást megkönnyítő Utcakép funkciót), az alternatív szolgáltatásokkal szemben komoly hátrányt jelentett, hogy folyamatos adatkapcsolatra volt szüksége a működéshez.

Ez többek között azt jelentette, hogy ha kiértünk az országból, és az adatroamingot letiltottuk a telefonon, máris buktuk a Google térkép használatát, ha viszont engedélyeztük a külföldi adatbarangolást, a folyamatos frissítgetések miatt kissé megrázó élmény lehetett a következő mobilszámla.

Tavaly év végén a Google már némi könnyítést tett elérhetővé, ekkor ugyanis lehetővé tette, hogy az alkalmazásban néhány fontosabb területet offline módban is használjunk. Tehát egy athéni utazás előtt letölthettük a görög főváros térképét, majd adatkapcsolat nélkül is elboldogulhattunk, legfeljebb a dugóinformációkat kellett hanyagolnunk. Viszont ez még mindig csak elég korlátos terület elmentését tette lehetővé, és ha véletlenül a fenti példánál maradva elindulunk a Meteorákhoz, Athén szélénél megint vagy leáll, vagy drága online kapcsolatra vált az app a beállításainknak megfelelően.

Csak a WiFi-men keresztül!

A legújabb Google Maps frissítésben mindenki számára elérhetővé vált a “csak WiFi” üzemmód, amely eddig csak a tesztelői bétákban bukkant fel. Ittaz appon belül állíthatjuk be (a készülék adatroaming beállításaitól függetlenül), hogy csak a letöltött térképeket használja, ha pedig nem talál adatot, kizárólag WiFi-n keresztül próbáljon kapcsolódni, ha talál jelet. Így elkerüljük a durva mobilszámlát még akkor is, ha a barangolás terén nem tettünk meg minden óvintézkedést.

google-maps-wifi-002

Szintén jó hír, hogy most már azok is viszonylag nagy területeket menthetnek le a telefonra, akik valamilyen olcsóbb készüléket használnak kevés saját tárhellyel. Mostantól ugyanis már a telefonba helyezett memóriakártyára is irányíthatjuk a mentett térképeket, ami nem jön rosszul, hiszen egy-egy nagyváros mentett változata akár több száz megabájtot is ehet a tárhelyből.

Csak az iPhone-osok maradnak ki a jóból, de ne a Google-t hibáztassák: az almás telefonokon szimplán nincs lehetőség SD kártya csatlakoztatására, tehát ott annyi tárhellyel gazdálkodhatunk, amennyi a telefon belsejében figyel, és kész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik