Mobil

Még nem jönnek a hajlítható mobilok

A technológia már készen áll, és sokan kíváncsiak is lennének a gyűrögethető telefonokra, de egy igazán bennfentes szakértő szerint még nincs itt a megjelenés ideje.

Már évek óta beszélnek arról a nagyobb gyártók, hogy szép lassan megérett a technológia a hajlékony mobilos kijelzők sorozatgyártására. Mostanában persze még az is viszonylag újdonságnak számít, ha egy LED panel hajlított, tévékből csak a legdrágábbak ilyenek, míg mobilokból az LG és a Samsung adott ki néhány olyan modellt, amelyek valamilyen szinten már hajlított kijelzőre épülnek. A technológia viszont még bőven nem tart ott, hogy mindenki tömegével szórná ki az ilyen eszközöket, és igazság szerint a felhasználók nagy részének sem ér meg viszonylag erős felárat, hogy egy telefon képernyője pár fokos szögben ívbe feszüljön.

Na, de ha már nem csak hajlított, de hajlékony is az a kijelző? Az már más tészta, akkor talán könnyebb farzsebbe tuszkolni, vagy épp csukló köré tekerni egy telefont, ami lássuk be, valóban menő. Suttogtak is a pletykagyárak arról, hogy 2017-ben megjelenne egy Samsung Galaxy X néven emlegetett csúcsmobil, amely már hajlékony 4K-s kijelzővel rendelkezik, miközben az LG háza tájáról is érkeztek ilyen jellegű híresztelések. Viszont úgy tűnik, Koreában mégsem rohannak annyira ezzel az újdonsággal.

Koh Dong-jin, a Samsung mobilkommunikációs üzletágának vezetője egy New Yorkban tartott sajtóeseményen beszélt a vállalat közeljövőben esedékes terveiről, és ezek között volt mindenféle, csak épp a hajlítható mobilról nem esett szó. Fel is tették neki a kérdést, hogy akkor vajon mi igaz a pletykákból, amire azt válaszolta:

Tényleg szeretnénk nagyot alakítani a hajlítható mobil eszközök piacán, mert nagy hatással lenne az egész iparágra. De még időre van szükség a valóban használható fejlesztésekhez és ahhoz, hogy mindenki számára megelégedést nyújtó megoldásokhoz a technológia jelenlegi szakaszában. Komoly változásokon kell átesnie a szoftvernek és a végfelhasználói élménynek is, ezért a hajlítható telefonok elkészítése még időbe telik.

Szóval úgy tűnik, a gyurmamobilok 2017-re jósolt érkezése még várat magára, a szakember szerint addig viszont a hajlított kijelzők további fejlődése várható, valamint úgy látja, az emberek többsége elkötelezte magát a nagyobb, 6 hüvelykes képátló körüli tepsimobilok mellett, szóval inkább ilyesmikre számíthatunk Koreából jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik