Mobil

Mozgóképeken a 10 legjobb új iPhone-funkció

Az új iPhone bejelentésével az iOS 10 is elérhetővé válik mindenki számára - nézzük, milyen friss csodákra képes az új rendszer!

Bár az iOS 10 tesztverzióját fejlesztők már letölthetik, a nagyközönség számára onnantól lesz elérhető az Apple új mobilos rendszere, amikor (előreláthatólag szeptember elején) megjelenik a legújabb iPhone. Az iOS 10 sok helyen esett át ráncfelvarráson, most összegyűjtöttünk tíz új funkciót, amit érdemes lesz majd kipróbálni.

1. Új képernyőzár

Végre sokkal hasznosabb lesz a lezárt kijelző kezelése. Egyrészt nem kell többé gombokat nyomogatni az ébresztéshez, a kijelző akkor is kivilágosodik, ha az arcunk elé emeljük a telefont. Másrészt a jelzések és figyelmeztetések is egy könnyen átlátható formát kaptak, ráadásul jobbra húzva a képernyőt a Today nézet kisalkalmazásai, balra húzva a kamera lesz közvetlenül elérhető.

2. 3D Touch még több helyen

A Vezérlőközpontból könnyen elérhetjük a kamerát, elemlámpát, számológépet és időzítőt, de mostantól a nyomásérzékeny érintés ezekhez is extrákat ad. iPhone 6S-től felfelé az ikonokra erősebben nyomva előjönnek a részletesebb választási lehetőségek, például a zseblámpánál a fényerő, az időzítőnél gyorsbeállítások, vagy épp a kameránál a felvételi mód közvetlen kiválasztása.

3. Új értesítők

Az értesítők teljesen megváltoznak az iOS 10-ben. A Mac-hez hasonlóan nagyobbak lettek a buborékok, és alkalmazásonként el is különülnek, hogy jobban átlássuk, mi küldött jelzést. Ha eddig üzenetet kaptunk, lehetőségünk volt gyors válaszra, de most bármikor hosszan megnyomjuk egy üzenet értesítését, a Messages app megnyitása nélkül válaszolhatunk rá. Az összes értesítés törléséhez pedig elegendő erősebben megnyomni a jobb oldali X gombot, majd a Clear All Notifications / Minden értesítés törlése feliratra tappantani.

4. Gazdagabb üzenetek

A Messages appot megnyitották külső fejlesztések előtt is, tehát nemsokára mindenfélét küldözgethetünk az özenetekben (ahogy például azt már a Facebook Messengerben is megtehetjük). Ilyenek például az animált emojik.

5. Láthatatlan üzenetek és egyéb trükkök

Ha nem elégszünk meg a sima szöveggel a Messages alkalmazásban, pakolhatunk rá valamilyen trükkös effektet is. Ilyen például a láthatatlan tinta, amely elmossa az elküldött szöveget, és ezt a fogadó fél csak akkor tudja elolvasni, ha elhúzza az ujját a sorok előtt. Gyakorlati hasznát nem igazán látjuk, de übercool és zsírmenő, vagy hogy is mondják ezt mostanában a hipszterek.

6. A kéz mindig kéznél van

Bár a digitális korban állítólag egyre inkább elfelejtünk kézzel írni, ha a Messages appot használva 90 fokkal elfordítjuk a telefont, kézírásos módba válthatunk, itt az ujjhegyünkkel írhatunk, rajzolhatunk bármit. A telefon visszafordításával pedig át is küldhetjük, hadd csodálkozzon a fogadó fél azon, hogy mi ilyen ósdi módon is tudunk karaktereket képezni.

7. Egy kép többet ér ezer szónál

Ha elakadunk a szöveggel, küldjünk át egy macskás gifet, vagy egy frappáns mémet – a Messages alkalmazáson belül tudunk már képet is keresni, amit azonnal átlőhetünk két szöveg között.

8. Amikor a szöveg nem szöveg

Ez lesz a nyelvtan-tanárok rémálma, mindenesetre ha mondjuk a piz karaktereket kezdjük begépelni, a szövegfelismerő nem csak a pizza szót ajánlja fel automatikus kiegészítésre, hanem egy apró pizza emojit is. Így aztán akár a teljes szöveget apró képekkel tarkíthatjuk, amiben a végén csak a névelők lesznek igazi betűből.

9. Lájkold a dumám!

Úgy tűnik, a Facebookról végérvényesen kilépett a lájkolás folyamata – ha a partnerünk valami jópofa szöveget vagy képet küld, ráaggathatunk egy szívecskét, felfelé vagy lefelé mutató hüvelykujjat, vagy “meghaházhatjuk”, így még azt a pár betűs reakciót is megspórolhatjuk. Szép új világ…

10. Elég a gyári appokból!

Eddig az Apple szigorúan megszabta, melyik alkalmazások tartoztak elválaszthatatlanul az iPhone-unkhoz, még akkor is, ha másmilyet akartunk használni helyettük, vagy egyáltalán nem volt rá szükségünk. Most azonban végre szinte minden gyári appot eltávolíthatjuk a feleslegessé váló Tips-től az árfolyamfigyelőig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik