Mobil

Bemutatjuk: legómobil, avagy az LG G5

Onnan jött az első valódi moduláris mobil, ahonnan a legkevésbé vártuk.

Az LG G sorozata biztosan mindenkinek megvan: ide tartoznak azok a mobilok, amelyek a csúcsot képviselik, és mindig hoznak valami különlegeset. Az LG velük vezette be a hátlapra tett gombokat, vagy a G4-es személyében megismerhettük az első, bőr hátlappal ellátott telefont. A koreaiak nincsenek ugyan ott a legnagyobb mobilgyártók között, de ez az újító kedv még így is elismerésre méltó.

Részekből egy különleges egész

A G5 ha lehet, még nagyobb megrökönyödést váltott ki, mivel ez lett a világ első moduláris telefonja. Persze, kitől is várhattuk volna? A Google még mindig csak molyol a Project Ara körül, a Samsung az elsőségének megtartásán ügyködik, az Apple meg azon van, hogy végre eltűnjön a 16 gigás iPhone a kínálatból. Az LG viszont nagyjából a semmiből bemutatott egy olyan koncepciót, ami meglepő, új, de egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog – nekünk is csak részben. Íme:

Kiegészítés a videóhoz: bizony, mi is bedőltünk a műanyag kinézetnek, pedig az a készülékház bizony tényleg fém. Ahogy az LG fogalmaz, a G5 unibody készülékháza egy különleges alumínium-ötvözetből, az LM201 kódnevű anyagból készül, amely 2016 februárja óta szabadalmaztatás alatt áll. Ez egy sportautókban, repülőgépekben is használt, speciális öntési eljárással megmunkálható ötvözet. Az öntési eljárás befejezését követően a szigetelt antenna helyéül szolgáló rést közvetlenül az alumínium borításon alakítják ki, majd az alapozó bevonatot viszik fel. Ez a bevonat további szigetelést biztosít és előkészíti a felületet az úgynevezett microdizing felületkezelési eljáráshoz. Utóbbi során kisméretű fémszemcséket tartalmazó pigmentet visznek fel közvetlenül az alapozóra, így sima és tartós felületet hoznak létre. Mind az eloxált, mind pedig a microdizing eljárással kezelt alumínium felülete megkarcolható, ha elegendő nyomással végezzük ezt a műveletet. Szóval lényeg a lényeg: a G5 esetében a pigmentet hordozó réteg alatti szürke alapozó réteg vált láthatóvá, ami akár műanyagnak is tűnhet.

A lényeg, hogy a G5 alsó része kihúzható az akkumulátorral együtt, a megüresedett helyre pedig különböző modulok pattinthatók be. Már a szétszedés, összeszerelés sem megy annyira könnyen, a végeredmény pedig szintén nem annyira tökéletes, mert a telefon egyszerűen elveszíti az integritását. A két kipróbált modul közül a Cam Plus nevű egy nagy bumszlit varázsol a G5 végére, amivel valóban könnyű megmarkolni és fogjuk rá azt, hogy fotózni is.

Duplázó kamerák

A G5 önmagában is egy kicsit vegyes képet mutat, hiszen dizájnban messze nem hozza azt a különleges vonalat, mint eddig. A dupla kamera azonban nagyon jó ötlet volt, hiszen fotózás közben könnyedén lehet váltani a széles látószögű mód között, így olyan témák is ráférnek a képre, amelyek addig nem. A hátlapra pakolt cuccok közül mostanra csak az ujjlenyomat-olvasó maradt, a gombok pedig visszaköltöztek az oldalsó részekre.

SONY DSC
SONY DSC

Az 5,3 colos, Quad HD felbontású IPS panellel szerelt, 32 giga tárhelyes, Snapdragon 820 chipsettel szerelt mobil ára szerencsére egész visszafogott. Már 130 ezer forint körül megszerezhető a kártyafüggetlen verzió, a modulok (azaz a Barátok, ahogy az LG fogalmaz) miatt pedig érdemes a szolgáltatók kínálatát nézni, mert náluk a Cam Plus a csomag részét képezi.

SONY DSC

SONY DSC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik