Mobil

Így menekülj a fizetős jegyzetalkalmazásból

Az Evernote egy évek óta a piacon lévő, mobilon, tableten, böngészőben bevethető jegyzetszolgáltatás, ami egészen idáig verhetetlennek bizonyult. Tengernyi funkciót, a jegyzetek eszközök közötti szinkronizálását, a fizetős verzióban pedig akár offline módot is kínált. A cég pár nappal ezelőtt úgy döntött, hogy kicsit több bevételhez szeretne jutni (amit egyébként a szolgáltatás fejlesztésére fordítanának), ezért emelte az árakat, és jóformán elkaszálta az ingyenes verziót.

Ez utóbbi lépés miatt a felhasználók napok óta dühöngenek, hiszen mostantól legfeljebb két helyen használhatják a fiókjukat. Mindez azért különösen fájdalmas, mert ezek közül az egyik maga a számítógép, ami mellett már legfeljebb plusz egy mobilon vagy táblagépen érhetők el a jegyzetek. Szerencsére nincs minden veszve, mivel több Evernote-helyettesítő is létezik a piacon, ezekből mutatunk párat.

onenote

Microsoft OneNote

Az első három jegyzetapp azért is különösen érdekes, mert szinte ugyanazt tudják, amit az Evernote ingyenes verziója, viszont képesek fogadni az ottani jegyzeteket. Az első, talán legismertebb ilyen a OneNote, ami az összes ismert rendszerre elérhető (Android, iOS, OSX, Windows 7-8-10, Windows Mobile), de ennél is lényegesebb, hogy nem korlátozza a felhasználható eszközök számát. Hozza a fontos funkciót, úgymint kézírásos jegyzetek, weboldalrészletek kivágása, feljegyzések e-mailben való elküldése, stb. Ja, és ha nem mondtuk volna, akkor persze ez is ingyenes!

Apple Notes

Természetesen az Apple univerzum sem létezhet egy hasonlóan univerzális jegyzetelő megoldás nélkül, ez pedig a Notes. Az elmúlt években a szolgáltatás szépen kinőtte magát és iOS-OSX viszonylatban ugyanazt nyújtja, mint az Evernote. Az alapjegyzeteken kívül videók, térképrészletek, dokumentumok is „jegyzetesíthetők”, és persze ez is készüléklimit nélkül értendő. Az Apple Notes szintén képes behúzni az Evernote-ban tárolt anyagokat, így ez is egy lehetséges menekülési útvonal.

Nimbus Note

Harmadikként jöjjön egy olyan játékos, aki talán nem annyira ismert, ennek ellenére bőven az ajánlható kategória. Itt se nagyon akad olyan rendszer, platform, felület, amit ne támogatna (web, PC, Chrome, Windows Phone, Android, iPad, iPhone), a jegyzetek beírás után azonnal elérhetők bármelyik eszközökről, amelyek számát itt sem korlátozzák. A Nimbus Note nagy előnye, hogy az Evernote-ban felhalmozott gondolatok áttölthetők, és itt is van minden jegyzetelős extra, amire csak szükség lehet.

Google Keep és társai

Aki nem kötődik az Evernote-hoz annyira, annak megszámlálhatatlan opciója van mobilos, webes jegyzetelésre. A Google Keep az egyik ilyen, ami főleg egyszerűségével, a jegyzetek színezésével, plasztikusságával lehet nyerő. De ezenkívül ott van a főleg dizájnban erős Any.DO, a hashtag jelet használó, kicsit eltérő stílusban jegyzetelő Fetchnotes, vagy a totál letisztult vonalat képviselő Simplenote.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik