Mobil

Az iPhone megmondhatja, mit nem fotózhatsz

A Nagy Testvér most még egy szemmel figyel, és letiltja a kamerádat, ha nem tetszik neki, amit fényképezel.

Mit csinál egy átlagos földi halandó, ha megtetszik neki valami? Lefotózza, mert hiszen ott van a zsebében a telefon, amivel egy pillanat alatt megörökíthet bármit. Embert, helyszínt, természeti képződményt, de akár festményt, terméket, kirakatot, koncertet is. Na, ez utóbbiakkal bajban lehetnek nemsokára az iPhone tulajdonosok.

Az Apple ugyanis benyújtott, és meg is nyert egy olyan új szabadalmat, amellyel meggátolhatja jogvédett tárgyak, események, történések lefotózását. A technológia lényege, hogy a telefonok kamerájába beépítenek egy infravörös jeleket fogadó extra szenzort, amely olyan speciális jelzéseket tud fogadni, amelyeket mások elhelyeznek a fotótilalom alá eső területen.

Innentől simán letiltható, hogy az iPhone bizonyos dolgokat vagy eseményeket lefotózhasson.

Tegyük fel mondjuk, hogy egy olyan koncertre megyünk, ahol elvileg ki van írva az ajtóra, hogy odabent tilos a kamerázás. Eddig persze mindenki magasról tojt a szabályra, röppentek is fel a rossz minőségű képek az izzadt sztárokról. Az új módszerrel azonban elszórnak pár ilyan infravörös jelzőt a színpad környékén, és hiába kattintgatunk, a képeket nem menti el az iPhone. Sőt, a szabadalom elvileg olyan extrát is tartalmaz, hogy ha egy fotó egy ilyen “tiltott helyen” készül, a rendszer utólag törli az összes ott készült képet egy bizonyos időhatáron belül.

Persze jó kérdés, hogy a szabadalomból mikor lesz végleges funkció, és lesz-e egyáltalán. A szakértők egy része azt mondja, ez már a felhasználók jogtalan korlátozása, de azért érdemes belegondolni, nem ugyanilyen-e az, hogy az iPhone tulajdonosok csak az App Store-ból letöltött alkalmazásokat használhatják. Na ugye.

A friss technológia persze bizonyos esetekben előny lehet. Valóban megvédhet titkos dokumentumokat, érzékeny helyzeteket, de az már más kérdés, ki hogy próbál ezzel visszaélni, és nem lesz-e pár éven belül tele az egész világ infravörös, tiltó markerekkel, amik miatt az egyetlen hely, ahol nyugodtan fotózhatunk, a Szahara közepe marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik