Mobil

Jön a bonyodalommentesítő navigáció

Sokan élik meg stresszként, hogy bizonyos kereszteződésekben a nagy ívben balra kanyarodás, de olykor már akár az egyenesen továbbhaladás is nehézséget okoz. A forgalom megállíthatatlannak tűnő folyama egyre csak hömpölyög, a lámpa nem működik, vagy ha mégis, akkor rövid a zöld, ahol pedig nincs forgalomirányító eszköz, alig lehet belátni a parkoló autóktól. Mindez hatványozottan rosszabb a csúcsforgalomban.

Éppen ezért a népszerű közösségi navigáció, a Waze olyan új útkeresést dolgozott ki, mely képes elkerülni a problémát okozó kereszteződéseket. Jelenleg az új fejlesztés még csak Los Angelesben működik, de várható, hogy ha beválik, és igény is van rá, akkor globálisan elérhetővé válik. Ez főleg azoknak jöhet majd jól, akik amúgy sem a sofőrök pillanatok alatt helyesen döntő halmazába tartoznak, hanem hajlamosak elbizonytalanodni, és úgy gondolják, egy kereszteződésbe behajtva az a helyes magatartás, ha onnan méterekre várják, hogy mikor jön egy luk.

waze 1

Akiket azonban nem zavar a nagy forgalom, és a trükkösebb kereszteződések, azoknak a Waze az útvonaltervezés után felkínálja, hogy az egyszerűbb, vagy a rövidebb, de bonyolultabb utat választják-e. Kicsit értelmezhetjük egyébként úgy ezt az egészet, hogy azoknak készül az új lehetőség, akik úgy szeretnének valahová eljutni, hogy csak jobbra mernek kanyarodni.

A Waze a jelenleg csak Los Angelesben működő szolgáltatás adatbázisát továbbra is a felhasználók visszajelzései alapján rakta össze, de szorosan együttműködött a helyi térképészekkel, illetve a tömegközlekedési alkalmazottakkal. Már csak azt kell kivárni, hogy a fejlesztés idővel a magyar térképhez is elérhető legyen, és így talán néhányan kicsit nagyobb biztonsággal mernek majd mozogni a forgalomban, ami a többiek számára is pozitív változásokat hozhat. Hosszabb távon pedig az sem hátrány, hogy mivel a Waze tulajdonosa egy ideje már a Google, amely saját térképébe is beépítette a közösségi visszajelzések egy részét, így esetleg a nagy testvér navigációjában is felbukkanhatnak majd ezek az új funkciók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik