Mobil

Új Siri lesz az Apple sztárja jövő hétfőn

Az Apple személyi asszisztense olyan tulajdonságokkal bővül, amire nagyon sokan várnak már nagyon régóta. S a világ fényre derül.

Habár a Siri eredetileg nem az Apple fejlesztése, és ezért az almás cég meg is fizette, amit kellett, mégis náluk vált ismert személyi asszisztenssé. A jelek szerint hétfőn a kimondott szavainkból értő alkalmazás lehet az évenként megrendezett fejlesztői konferencia, a WWDC egyik nagy meglepetése, mely az iOS, az OS X, a watchOS, és a tvOS körül forog majd San Franciscóban.

De miért is lesz a Siri a csúcs? Egyrészt azért, mert Mac-támogatást kap, másrészt pedig annyi újdonságot pakolnak bele, hogy szinte szétfeszíti majd a telefon burkolatát. Egyrészt talán a legfontosabb, hogy az Apple asszisztense immár nem áll ellen harmadik fél behatolásának, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők végre integrálhatják a saját alkalmazásaikat a Siribe, mely ezzel sokkal szerteágazóbb tudásra tehet szert.

siri_4

Arra, hogy mindez miért jó, az Amazon Alexa nevű hangos asszisztense az egyik legjobb példa, ami már tavaly július óta tudja kezelni a mások által írt alkalmazásokat, és mostanra több, mint ezer lehetőség van arra, hogy interakcióba lépjen ezekkel. Rajta keresztül Ubert rendelhetünk (már ahol ezt egyébként is meg lehet tenni ugyebár), pizzát kérhetünk házhoz, játékokat játszhatunk, és még hosszasan sorolhatnánk, de a lényeg, hogy hamarost a Siri is tudja majd mindezt.

A másik nagy Siri fejlesztés a Mac-támogatás, ami a következő OS X verzióban már ott lesz, és így immár bármi elérhetővé válik (legalábbis Siri fronton), amire eddig ebben a vonatkozásban csak iPhone-on és iPad-en volt lehetőség. Kérdéseket tehetünk fel és válaszokat kapunk, alkalmazásokat nyithatunk meg, alapvető feladatokat kezelhetünk, mint amilyen az SMS-küldés, és még sok mást is megtehetünk. Említés szintjén azonban nézzük meg, hogy mi szerepel még a WWDC menüjében az OS-ek mellett: fejlődik az Apple Music (ráű is fér, hiszen egyelőre nem csapta agyon a streaming zenei konkurenciát), bővül az Apple Pay, jön az Apple Car (hoppá, ez vajon pontosan mit jelent majd?) viszont a hardveres újdonságra vágyók kesereghetnek, mert ilyen nem szerepel a programban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik