Mobil

Nem csak a kézben tartott mobil veszélyes vezetés közben

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 06. 09. 12:00

Azt már remélhetőleg mindenki tudja és betartja, hogy a volán mögött nincs fülhöz tartott telefon. Viszont úgy tűnik, a mobil nem csak így veszélyes az utakon.

Azt mindenki tudja, hogy kézben tartott telefonnal vezetni nem túl egészséges, mert már maga a telefonálás is elvonhatja a figyelmet, de az, hogy egyik kezünkben a telefon, a másikkal pedig sebességet váltunk, indexelünk, dudálunk és beintünk a másiknak, fizikailag és szellemileg egyaránt túl összetett feladat. Viszont úgy tűnik, a mobil veszélyeit nem szüntethetjük meg csupán a közkedvelt megoldásokkal: a University of Sussex kutatói szerint a kihangosítós, vagy headsetes telefonálások is majdnem ugyanolyan veszélyesek, mint a kézben tartott telefonálás.

Éppen ezért vannak, akik azt javasolják, hogy a telefonálást úgy, ahogy van, száműzni kell a gépjárművezetésből. Ez az Egyesült Királyság jelenlegi törvénykezésében úgy néz ki, hogy kézben tartott telefonnal automatikusan zúg a 100 fontos bírság, de ha a releváns hatóság úgy ítéli meg, hogy kihangosított vagy headsetes telefonálás mellett a klíma, vagy a GPS birizgálása elvonta a sofőr figyelmét a vezetésről, akkor opcionálisan szintén járhat a büntetés. Annak mérésére, hogy vajon mennyire veszélyes a nem kézben tartott telefonálás, illetve az utassal, utasokkal folytatott beszélgetés, egy kutatás is született.

A 20 férfi és 40 nő bevonásával végzett kutatásnál az egyik csoport alanyait hagyták nyugodtan vezetni, míg a másikat folyamatosan szóval tartották a hangszórókon keresztül, és az derült ki, hogy utóbbiak közel egy teljes másodperccel lassabban reagáltak a veszélyhelyzetekre, ami nagyon sok tud lenni már városi tempónál is. Kipróbálták azt is, hogy telefonon kérdeztek a sofőröktől valamit (például azt, hogy hol lehet a kék dosszié), ami megnégyszerezte a reakcióidőt. Ez azért van, mert ilyenkor a kérdezett agya megpróbálja elképzelni azt a helyet, ahol elvileg van a keresett dosszié, ahelyett, hogy a vezetésre és a veszélyhelyzetre koncentrálna.

Egy másik kutatás azt is kimutatta, hogy telefonálni lényegesen veszélyesebb, mint rádiót hallgatni, vagy utastársainkkal beszélgetni, hiszen a rádió szinte egyáltalán nem zavarja az embert, míg a beszélgetést fel lehet függeszteni arra az időre, amíg a sofőrnek koncentrálnia kell. Alice Bailey, a Brake nevű közlekedési jótékonysági szervezet képviselője szerint a kézben tartott, és a kihangosított / headsetes telefonálást is úgy ahogy van, ki kell tiltani a közlekedésből, mert élet-halál kérdésről beszélünk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.