Mobil

Így segít a Google, ha elfogy a tárhely

Napi szintű probléma, hogy nem férünk el a telefonunkon, de ha szűkös lesz a tárhely, a Google tesz néhány javaslatot.

Nincs akkora tárhely, ami ne fogyna el idővel, hiszen míg egy húsz évvel ezelőtti számítógépen néhány 100 megányi helyen elfért egy komplett operációs rendszer, illetve egy halom játék, mostanra már egy átlagos alkalmazásnak sem mindig lenne elég ekkora hely: sorra fogynak a gigák, meg a terák, attól függően, hogy telefonról, vagy valamilyen asztali platformról beszélünk.

A Lego Star Wars (a mobilos) egy gigabájt felett van, míg a World of Tanks mobilizált verziója még települni sem hajlandó, ha nincs legalább 2 GB szabad hely a telefonon vagy a microSD-n. Ilyenkor aztán, ha helyszűkében szenvedünk, jön a logisztikázás, hogy akkor mit is takarítsunk el a kütyüről, de a Google van olyan jó, hogy megpróbál nekünk segíteni ebben a folyamatban.

storage

A dolog lényege mindössze annyi, hogy ha telepíteni szeretnénk egy alkalmazást, ám nincs hozzá elég helyünk, akkor a rendszer fogja magát, és tesz néhány építő jellegű javaslatot ahhoz, hogy mégis mit kellene eltakarítanunk a ritkán használt alkalmazások közül ahhoz, hogy felférjen, amit szeretnénk. Ehhez segítségül hívja a használati statisztikákat, hiszen tényleg sokszor tapasztalhatjuk, hogy a mobilon fent ragadt néhány olyan app, amiket egyszer letöltöttünk, kipróbáltunk, majd simán el is felejtettünk. Apró szépséghibája a dolognak, hogy olyan javaslatokat viszont nem tesz, miszerint az ilyen-olyan médiafájljainkat töltsük inkább fel a felhőbe, ahol egyrészt talán nagyobb biztonságban is vannak, másrészt pedig így nem a telefonon foglalják a helyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik