Mobil

Csináljon élményt a viharból: így fotózzon villámot

Bár nagyon szépek az interneten folyamatosan felbukkanó villám-fotók, nehéz őket jól elkapni, főleg akkor, ha nincs profi kameránk. Mutatunk pár tippet, ahogy kisebb géppel, vagy akár telefonnal is sikerrel járhat.

Az előrejelzések szerint vár még ránk néhány viharos nap és éjszaka, ilyenkor az emberek nagy többsége simán “beszorul” a házba és szappanoperákkal tölti el az idejét, de miért ne használnánk ki a mennydörgős időt arra, hogy saját készítésű villám-fotókkal árasszuk el az Instagramot?

Profi kamerával persze viszonylag könnyű jó képeket készíteni a lecsapó égi áldásról, de mit tegyen az, akinek csak valamilyen kompakt gépe, vagy kamerás mobilja van? A profik még mostanában is azt mondják, hogy az bizony ne is próbálkozzon, de szerencsére már nem ennyire reménytelen a helyzet. Jöjjenek a tippek!

Manuális beállítások

Az persze továbbra is tény, hogy húszezer forintos ultrakompakt kamerácskákkal és belépő szintű mobilokkal nem érdemes próbálkozni. Ezekben ugyanis csak automata módok vannak, legfeljebb néhány előre beállított profillal (napos, felhős, beltéri), ezekkel még a legnagyobb szerencse mellett sem lesz élvezhető az eredmény. Épp ezért olyanok próbálkozhatnak sikerrel, akiknek mr valamilyen szintű manuális beállításokat is enged a gépe / telefonja. Az alábbiakban egy Galaxy S7-tel mutatjuk az elérhető lépéseket, ugyanis az azért tény, hogy az ilyen beállításokat engedélyező készülékek általában a csúcskategóriában, vagy annak közelében tanyáznak.

Szóval lényeg a lényeg, lessük meg a fényképező alkalmazás menüit, és fedezzük fel, van-e élet az automata üzemmódon túl. Ha igen, máris nekiláthatunk az előkészületeknek.

Külső körülmények

Egyrészt legyen egy jóféle, stabil állványunk, ugyanis a később részletezett beállítások miatt gyakorlatilag lehetetlen kézből megtartani a gépet úgy, hogy ne mozduljon be a kép a felvétel elkészítése közben. Másrészt fontos, hogy a villámok gyakran járnak esővel, ezért a kamerát vagy telefont vigyük olyan helyre, ahol nem éri víz (bár a Galaxy S7 például elvben cseppálló, de azért ne kísértsük a sorsot). Ha lehet, azért se a mező közepén kezdjünk fotózni, mert így saját magunkat is kitesszük a villámcsapás veszélyének, és inkább fotós elismerésre hajtsunk, mint a hülye halálnemeket értékelő Darwin-díjra.

villamfoto-05

Állítsuk be az állványt úgy, hogy a kamera fixen, rázkódásmentesen ülhessen rá, és fordítsuk a várható villámlás irányába. A legjobb az, ha olyan kamerát használunk, amely valamilyen távoli módszerrel is “elsüthető” – profi gépeknél gyakori az ilyen opció, de egyes kompakt kamerákon van társítható mobil app, a kamerás mobiloknál pedig próbálkozhatunk hang-aktiválással (LG G4 esetében előszeretettel használtam az előre beépített “whiskey” parancsot). Ez azért fontos, mert így az elsütőgomb, vagy az érintőkijelző megnyomásával sem pöccintjük meg az eszközt, és ezzel sem mozdul be a kép.

Beállítások

Ha a manuális beállításokra váltunk, keressük meg a fókuszt. Ezt állítsuk végtelenre, vagy ha ilyen opció nincs, minél távolabbra.

villamfoto-02

A következő lépés főleg borult, sötét időben, vagy éjszaka a záridő, ami legyen minél nagyobb. Galaxy S7-nél jelen pillanatban ez 10 másodperc, LG G4-nél 30, de egyes kameráknál van olyan opció is, hogy addig fogadja be a fényt a lencse, amíg nyomva tartjuk a gombot. Éjszakai felvételeknél ne aggódjunk azon, hogy az előnézeti kép kivehetetlenül világos, ez nem a végleges fotó állapotát mutatja.

villamfoto-04

Ha a fényerőt is tudjuk állítani, az éjszaka legyen 2.8 és 5.6 között (egyes eszközöknél 2800-5600 formátumban látható). Minél alacsonyabban hagyjuk, annál valószínűbb, hogy részletesebben kirajzolódik a fényes villám a sötét háttér előtt. Nappali felvételnél felmehetünk 5.6 fölé is, persze csak akkor, ha van ilyen opció az eszközön. Az ISO viszont legyen minél lejjebb, a villámra vagyunk kíváncsiak, a háttér lehet sötét, és így nem csúfítják el a képet a maximális fordulaton izzó ISO képpontjai.

villamfoto-03

Speedy Gonzales

Most jön a trükk. Egyrészt ugyanis megpróbálhatjuk kivárni a villámlást és gyorsan elsütni a fotót – ez sokszor persze nem sikerül, hiszen a villámok gyorsak, mire rácsapnánk a gombra, már vége is, ezért ne is várjuk, hogy az első képek rögtön sikerülnek. Viszont figyeljük meg a villámlás aktuális sajátosságait, sokszor vannak egymást követő villámgócok, ilyenkor van esélyünk így is elcsípni egyet.

A másik lehetőség a sűrűbb villámok esetén az, ha simán elindítjuk a felvételt nagy záridő mellett – a 10, vagy 30 másodpercbe pedig könnyen “beleeshet” egy jobbféle villám, amit máris osztogathatunk az Instragramon hatalmas arccal.

Hasznos tippek

Sose a kijelzőt nézzük, ha jól beállítottuk az irányt, akkor nem az a fontos, ami a 4-5 hüvelykes LCD-n történik. Figyeljük a környezetet, ott látjuk igazán, ha eljött az idő a kép elsütésére. Szintén segíthet a kép mélységén és kontrasztján, ha bekapcsoljuk a HDR felvételeket. Ha pedig van olyan opció, hogy manuális beállítások mellett is készíthessünk sorozatfelvételeket, kapcsoljuk be, ezáltal tényleg nem maradunk le egyetlen jóféle villámról sem.

Thor legyen önökkel, készítsenek jóféle képeket, és osszák meg a 24.hu Tech, vagy a 24.hu Mobil Facebook oldalain is, hogy mások is gyönyörködhessenek bennük!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik