Mobil

A Google beégeti a lassú mobilgyártókat

A Google a frissítések gyakorisága alapján listázza a gyártókat, és aki hátul van, az szégyellheti magát.

Az Apple, és az Apple-rajongók védelmi érvként mindig azt hozzák fel, hogy az iOS sokkal gyorsabb és stabilabb, mint az Android. Ezzel így lehet persze vitatkozni, de annyiban igazuk van, hogy az aktuális verzió használata terén sokkal egységesebb az Apple-tábor, mint az Androidot használók. Persze azt is sokan átlátják, hogy a kép ennél árnyaltabb, hiszen míg az iOS csak néhány eszközváltozatra készül, addig Androidos kütyüből annyi van, mint rostán a lik, sőt eggyel több.

Az Apple maga is gyakran hangoztatja, hogy az iOS-es készülékek legtöbbjén mindig az aktuálisan legfrissebb verzió fut, míg az Android esetében akad olyan gyártó, aki a két-három évvel ezelőtti változatot telepíti a termékére. Arról nem is beszélve, hogy okostelefonok esetében is megfigyelhető, hogy a zöld robot a legkülönfélébb hardveres tulajdonságokkal rendelkező eszközökön található meg, míg az iOS egy-egy generáción belül nagyon egységes erőforrásokat szolgál ki.

android laza

Nem lehet csodálkozni hát, hogy a Google számára sokkal nehezebb feladat (mégis nagyjából sikerül megoldania), hogy olyan operációs rendszert biztosítson, ami minden masinán egyformán jól használható, de olykor maguk a cégek sem igyekeznek ezen segíteni, mert ritkán adnak ki frissítéseket. Ez főleg annak köszönhető, hogy sokan saját felhasználói felületet húznak az alap Android fölé, ami a gyártók saját alkalmazásait, a készülékekre jellemző extrákat, valamint grafikai változtatásokat tartalmaznak. Ha egy ilyen felület “alatt” megváltozik az Android, azt sokszor csak hónapokkal később tudják lekövetni a gyártók, és 1-2 éves készülékek esetében már inkább nem is foglalkoznak ilyesmivel.

Éppen ezért a Google azt gondolta, hogy egy listát készít a gyártókról a frissítések gyakorisága alapján, ami azt jelenti, hogy a hátul lévők nem lehetnek túl büszkék magukra. Ha nagyon akarjuk, akár szégyenlistának is hívhatjuk.

Jelenleg a lista még csak belső használatra érhető el, illetve a büszkébb cégek talán közszemlére is teszik, de a Google tervezi, hogy maga is nyilvánosságra hozza, ami jó támpont lehet a vásárlásnál arra nézve, hogy milyen telefont válasszunk egy-egy adott árkategórián belül. Talán az is meglehet, hogy maguk a gyártók is észbe kapnak, és érzik majd, hogy nem olyan jó a lista végén kullogni, és megpróbálják kicsit összekapni magukat, mert égni rossz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik