Mobil

Jövőre legó-telefont ad ki a Google

Kicsit elsikkadt az egyéb bejelentések között, hogy végleges évszám került a Google moduláris telefonjának megjelenése mellé. Ilyen telefon még tényleg nem volt, és jó kérdés, milyen lesz, ha lesz.

A múlt heti Google I/O konferencián bejelentettek mindent, vagy ahogy a pesti vicc mondja, mindent IS. A webet és az okostelefonos világot teljesen megreformáló újdonságok között épp ezért kicsit el is sikkadt, hogy a Project Ara kódnéven futó fejlesztés hivatalos megjelenési dátumot, vagy legalábbis évet kapott: 2017-ben jön a legótelefon.

De mi is ez egyáltalán, és miért fontos? Mert ugyan az Android szoftveresen már viszonylag széles teret ad a felhasználóknak abban, hogy milyen legyen a telefonjuk, mire használják leginkább a fotózástól a közösségi médián át a telefonálásig, viszont

hardveres téren még mindig azt kapjuk, amit letesznek elénk.

Tehát egy telefon az még mindig az a szürke (vagy fekete, vagy rózsaarany) téglatest, amit a megvásárlásakor kipakolunk a dobozból, és legfeljebb akkut cserélhetünk azokban, amik még nincsenek egybeöntött házban, de más beleszólásunk nincs abba, hogy mi esetleg idővel valamilyen komponenst máshogy szeretnénk benne látni. Talán még az LG jutott a modularitáshoz a legközelebb a tavasszal bemutatott G5-tel, amelyben az alulról lepattintható bővítőkeretbe néhány extra modult helyezhetünk.

A Google Project Ara nevű fejlesztése viszont jóval több ennél: gyakorlatilag arról szól, hogy a különböző komponensekből mi magunk legózhatjuk össze azt a mobil konfigurációt, ami a leginkább a kezünkre áll. Oké, a processzor és a memória fix (meg az ezeket értelmező alaplap), de ezeken felül a kamerától a tárhelyen át a kommunikációs és egyéb bővítőmodulokig meglesz a lehetőségünk a testreszabásra.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy ha mondjuk veszünk egy Ara-kompatibilis mobilt, akkor simán kicserélhetjük a 12 megapixeles kameráját 21 megapixelesre (már ha ez ilyen konstrukcióban működik majd, mert a kereskedelmi megoldásról egyelőre tényleg semmit nem tudni, még az is lehet, hogy modulonként vehetünk majd meg mindent, és otthon rakhatjuk össze, mint az IKEA bútort). Viszont a modularitás arra is jó, hogy akár olyan alkatrészekkel is flturbózzuk a mobilunkat, amik egy általános telefonban nincsenek jelen – tehetünk mondjuk bele ütvefúrót, lézerfegyvert és légiriadószirénát (vagy komolyra fordítva a szót, felruházhatjuk egy profi mikrofonnal, egy cserélhető lencsés objektívvel, vagy épp egy vetítővel).

A Google egyelőre azzal készül, hogy idén ősszel kiadja a fejlesztői eszközkészletet és a ponts specifikációkat a külső fejlesztőknek azért, hogy azok előre felkészülhessenek és elkezdhessenek alkatrészeket, komponenseket gyártani. Hogy aztán mindez tényleg elindul-e, és mondjuk beleáll a Samsung abba, hogy egy Ara mobilban az ő kamerájuk legyen, viszont az LG szállítsa a kijelzőt, a Sony meg a hangszórót, az jó kérdés. A koncepció viszont izgalmas, és a jelek szerint jövőre meglátjuk a valóságban is, mi lesz belőle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik