Mobil

Állítólag feltörték a WhatsApp titkosítását

A titkosítást az az ember törte fel, aki azt állította, hogy három hét alatt bejut a San Bernardinóban vérengző terrorista iPhone-jába.

A WhatsApp nemrégiben jelentette be, hogy az alkalmazásban küldött és fogadott üzenetek egyaránt titkosítást kapnak. Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a hackerek akkor sem tudják elolvasni azokat, ha esetleg a birtokukba kerül, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy feltörhetetlen rendszer nincs, és minden csak idő kérdése, mert előbb-utóbb valaki megtalálja a bejutás módját.

Amennyiben pedig hinni lehet a Cybersecurity Ventures információinak, a híres és hírhedt John McAfee és tettre kész csapata sikeresen hatoltak be a WhatsApp rendszerébe, és törték fel a titkosítást, ami azt jelenti, hogyha nekik sikerült, akkor másoknak is sikerülhet, és innentől kezdve megint ott tartunk, hogy nem vagyunk biztonságban. Ám ha nem is mindenkinek, de sokaknak megnyugtató lehet, hogy jelenleg úgy néz ki, a sebezhetőség csak Androidon áll fent, és McAfee szerint nem is maga az alkalmazás, hanem az operációs rendszer a hibás.

whatsapp_3

Azt állítja, hogy ő és csapata egy komoly tervezési hibának köszönhetően tudott hozzáférni a titkosított WhatsApp üzenetekhez, ám ennyiben nem áll meg a sztori, mert McAfee szerint a résen keresztül az Android rendszer minden titkolt információja hozzáférhető, és ez viszont már nem tréfadolog. Mindezek mellett hozzá kell tenni azt is, hogy a hibára az azt felfedező csapat elvileg már felhívta az illetékesek figyelmét, és mindezt ráadásul ingyen, tehát ha tenni szeretnének valamit, akkor nincs akadálya.

Ám azt sem árt tudni, hogy John McAfee finoman szólva véleményes figura az informatikában, hiszen bár vitathatatlanul ügyes dolgokat hozott létre (például a McAfee vírusirtót), az elmúlt években már inkább csak botrányokkal hívta fel magára a figyelmet. A legutóbb például azzal, hogy az FBI és Apple csata hevében előugrott a háttérből és azt állította, hogy mindössze 3 hét alatt feltöri a terrorista iPhone-ját. Aztán persze bevallotta, hogy mindezt csak kamuzta, de hozzátette, csakis azért, hogy az emberek rájöjjenek, az FBI manipulálja őket. Érdekes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik