Mobil

Ha ezzel játszik, egy valódi kutatásban is segít

Az egyik legjobb dolog segíteni másokon úgy, hogy közben még magunk is jól szórakozunk. Egy friss mobilos játék épp ezt tudja, érdemes kipróbálni.

“Ez nem csak egy videojáték, hanem egy olyan küldetés, amellyel a demenciát kutató tudósokat segítheted” – szól a Sea Hero Quest nevű játék leírása, és ez nem csak valami hangzatos marketingszöveg. Amikor a telefonunkon játszadozunk az egyébként cukira faragott ügyességi játékkal, nagyon hasznos feladatot végzünk, hiszen mindössze kétpercnyi szórakozás 5 órányi laboratóriumi munkának felel meg.

A demencia, tehát az öregkori hanyatlás egyik első jele, ha a beteg addig pontos és gyors motorikus funkciói lelassulnak, esetlegessé válnak. Egyetlen töredék másodpercnyi késleltetett reakciónak is fontos jelentése van a kutatók számára, ahogy a tájékozódásban tapasztalható bizonytalankodásnak is, és pont ezt vizsgálja a játék – gyűjti az adatokat a felhasználókról, az irányítás gyorsaságáról, az esetleges hibákról, és ezeket elküldi a kutatóknak.

A Deutsche Telekom játékával eddig összesen 58 hónapnyi időt töltöttek a játékosok, ami elképesztő mennyiségű kutatási időt jelent, hiszen a beérkezett adatok hagyományos módon történő gyűjtése 725 évet vett volna igénybe, így talán azon sem lehet csodálkozni, hogy a Sea Hero Quest negyven országban van a legjobb 20 cím között. “A demencia egyik első jele a tájékozódó képesség hanyatlása. Az orvosok nem tudják megkülönböztetni egymástól a demencia és a természetes öregedés okozta tájékozódási képesség vesztést, mivel nem létezik olyan kutatás, amely a normális állapotot meghatározná.” – áll a játék leírásában, és éppen ezért fontos, hogy minél többen használják az alkalmazást.

sea hero quest

Miközben a játékos a telefonját nyomkodja és a tenger hősét segíti előrejutásában, a név nélkül gyűjtött és továbbított adatok alapján egy olyan adatbázis jöhet létre, ami több korosztályról és földrajzi helyen élő emberekről nyújt információt. Mindez amellett, hogy őrületes mennyiségű kutatási időt spórol meg, akár még azt is eredményezheti, hogy segítségével új diagnosztizálási módszerek és eszközök, illetve gyógymódok jöhetnek létre.

Aki tehát úgy dönt, hogy szeretne segíteni a demencia kutatásában, az a telefonján lévő operációs rendszertől függően látogasson el Google Play-be, vagy az App Store-ba, és töltse le a Sea Hero Questet, üstöllést!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik