Mobil

Megújul az Android billentyűzete

Sok-sok újdonsággal érkezik a Google Keyboard 5.0, így például egykezes móddal, és egyérintétes kukázással.

Vannak dolgok, amikről azt gondolnánk, hogy csak egyszer kell őket megcsinálni jóra és onnantól kezdve saját funkcionalitásuknál fogva nem is kell bántani őket, de a digitális világban soha nem jó a túlzott statikusság, és ennek megfelelően olykor még az Android billentyűzete is felújításra szorul. Éppen ezért a Google Keyboard 5.0 egy halom érdekességet nyújt, melyek jobbá és egyszerűbbé tehetik a telefon kijelzőjén történő pötyögést, már csak azért is, mert az újdonságok egy része olyan, amit a felhasználók kértek.

Az egyik ilyen a kurzorjelleg, aminél csak annyit kell tennünk, hogy elhúzzuk az ujjunkat a szóköz felett jobbra vagy balra, annak megfelelően, hogy merre szeretnénk mozdítani azt. Ugyanez igaz a törlésre is, tehát csak egy határozott mozdulatot kell tennünk a törlés gombon, és máris egy komplett szó megy a kukába, nem pedig karakterenként történik a takarítás. Ez főleg az automatikus kiegészítés eltávolításában jöhet jól, hiszen a nem kívánt javaslatot csak meg kell fognunk, és határozott mozdulattal a szeméttárolóba helyezni, így többet biztosan nem kerül a szemünk elé. Majd megtanulja, hogy hol a helye!

google keyboard

Ám a frissítés nem merül ki ennyiben, hiszen új személyre szabhatósági opciókat is kínál, így például szabályozhatjuk a billentyűzet magasságát, ami leginkább az eltérő kijelzőméretek miatt jöhet jól, hiszen egy kisebb telefonnál a kijelző nagyobb részét kell, hogy a billentyűzet betöltse a jobb láthatóság miatt, míg a tableteknél a kisebb méret is elfogadható. Szabályozhatjuk továbbá a billentyűzet kiemelkedését, illetve választhatunk világosabb, valamint sötétebb témák közt, ellenben a KitKat-éra Holo témája a múlté, búcsúzzunk el tőle.

Érdemes azt is tudni, hogy a szóköz bal oldalán megjelenik a numerikus pad, míg a jobb oldalán a hangulatjelek gyűjtője kap helyet, és beállíthatjuk az egykezes használatot is. Röviden összefoglalva tehát, a Google Keyboard jelentős megújuláson ment át, bár ezt még nem tapasztalhatjuk, mert nincs fent a Google Play-en, de saját felelősségre más forrásból már hozzáférhető az APK-fájl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik