Mobil

A Viber minden csevegést titkosít

Rátfai Gábor
Bátky Zoltán
Rátfai GáborBátky Zoltán

2016. 04. 20. 10:00

A Viber megerősíti a biztonsági funkcióit, bár ennek itthon nem nagyon örül majd a kormány.

Annak mindenki csak örül, ha a nagy internetes szabadságban minél kisebb veszélynek van kitéve az olyan alkalmazások esetén, mint a Viber vagy a Messenger. Előbbi most többek közt teljes end-to-end titkosítással, rejtett csevegéssel és távoli törlési funkcióval érkezik, mégpedig 6.0 verziószámmal, és minden platformon elérhető, tehát Androidon és iOS-en is.

Az új funkció a következő hetekben, a legfrissebb verzióra frissítéskor jelenik majd meg. A korábbinál erősebb biztonsági elemek minden hang- és videóhívás, üzenetírás, videó- vagy fotóküldés, illetve személyes és csoportos üzenetváltás során elérhetők lesznek.

Az úgynevezett közvetlen, felhasználói végpontok közötti (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a szükséges kulcsok birtokában azt csak a feladó és a címzett tudja feloldani, közbenső, harmadik személy nem, és még a szolgáltató is hiába próbálkozhat.

Ez egyrészt a mostanában egyre furcsábbá váló FBI kontra Apple háborúskodás miatt lehet aktuális kérdés, másrészt pedig a magyar kormány is épp nemrég próbálkozott meg a kommunikációt titkosító megoldások betiltásával – szerencsére végül meghátráltak.

A titkosítás mellett a Viber frissítésével egy másik új funkció is elérhetővé válik, mégpedig a rejtett csevegés (Hidden Chat), amelynek segítségével a titkos beszélgetések eltávolíthatók a fő képernyőről. Az így elrejtett üzenetváltások később egy négyjegyű PIN kód segítségével hívhatók elő, ami egy újabb, a személyes adatokat és információkat védő réteget jelent majd a Viberen keresztül zajló kommunikációban.

Hogy is működik mindez?

A felhasználók a képernyő jobb oldalán megjelenő, lakat eltérő színe alapján tájékozódhatnak az adott kommunikációra érvényes biztonsági szintről:

  • Szürke: Az end-to-end titkosítású csevegésnél vagy hang alapú beszélgetésnél egy szürke lakat jelenik meg, erre koppintva pedig egy információs ablak jelzi, hogy a beszélgetésben résztvevők közötti adatforgalom titkosított.
  • Zöld: A felhasználóknak lehetősége van manuálisan hitelesíteni kontaktjaikat, egyszerűen kiválasztva, hogy megbízhatónak tartják az adott számot. A kiválasztott személy hitelesítő kulcsát (és annak jövőbeni változását) ebben az esetben az alkalmazás monitorozza, így a felhasználók biztosak lehetnek benne, hogy azzal kommunikálnak, akivel szerettek volna. A zöld lakat, illetve a rákattintva felugró ablak ebben az esetben azt jelzi, a kommunikáció titkosított és az adott kontakt manuálisan hitelesített.
  • Piros: A lakat pirosra vált, ha probléma merül fel egy korábban manuálisan megbízhatónak minősített kontakt hitelesítő kulcsával. Ebben az esetben előfordulhat, hogy csupán az adott felhasználó lecserélte elsődleges telefonját, de akár az is, hogy egy úgynevezett közbeékelődéses támadás áldozata az adott csatorna, vagyis akár harmadik, nemkívánt fél is hozzáférhet az adatokhoz. A probléma megoldása érdekében a másik felet újra megbízhatónak kell minősíteni, a piros lakatra kattintva a Viber közli, hogy nem tudja hitelesíteni ezt a számot.

A frissítést követően a felhasználóknak lehetősége lesz arra, hogy a kiválasztott egyéni vagy csoportbeszélgetéseket eltüntessék a csevegések főoldali listájából, így illetéktelenek nem férhetnek hozzá a beszélgetésekhez, azok egy négyjegyű PIN kód beütése után válnak elérhetővé. Egy-egy csevegés elrejtéséhez az adott üzenetfolyam információs képernyőjére kell kattintani, majd az alkalmazás ezt követően kéri a PIN kódot, illetve iOS rendszeren lehetőség lesz ujjlenyomatos azonosításra is. Az új üzenetekről a rendszer ugyanúgy értesítést ad, de a küldő vagy a szöveg kijelzése nélkül. Az új funkció nem kétirányú, vagyis a másik félnél sem értesítést, sem egyéb változást nem jelent az adott beszélgetés elrejtése.

Az üzenetek feletti még nagyobb kontrollt szolgálja a távoli törlés is, mely lehetővé teszi, hogy a küldő eltávolíthassa saját üzenetét a fogadó fél eszközéről. Erre akkor is lehetősége lesz, ha a fogadó már elolvasta azt, ezzel is jelezve, hogy a Viber fejlesztéseinek egyik legfőbb célja, hogy a felhasználók a lehető legnagyobb kontrollt élvezhessék személyes üzeneteik és adataik felett.

Egyébként nincs egyedül a szigorítással a Viber, nemrég a hasonló funkciókkal rendelkező WhatsApp jelentette be, hogy minden rajtuk keresztül történő kommunikációt erősebben titkosítanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.