Mobil

Váratlanul ütős lett a HTC új csúcsmobilja

Nagyjából bejött minden korábbi kiszivárgott hír és pletyka. Egyrészt tényleg elhagyta az eddigi csúcskészülékeinél használt One márkanevet a HTC, és simán HTC 10 néven érkezett meg az új csillagromboló. Az előzetesen kikerült bemutató videó is valósnak bizonyult, tényleg elegáns-extrém kinézetet kapott a készülék.

Külsőleg

A fém borítás kifejezetten stílusosra sikerült, a korábbi modellek hajlított hátlapja helyett most egy közel egyenes hátlapot láthatunk, ami a széleinél laposan lett lecsapva, így vékonyítva a keret felől a mobilt. Az elődök dupla hangszórórácsai is eltűntek, de a brutális hangról állítólag nem kell lemondanunk, csak épp máshogy oldották meg a dolgot.

htc-10-bejelentes-02

A kijelző a manapság csúcsmobil-szinten általánosnak számító tartományba eső 5,2 hüvelykes képátlót kapott, felbontása 1440×2560 képpont. Alatta egyetlen fizikai gomb figyel, melyben egy kifejezetten érzékeny ujjlenyomat-olvasó került, amely szinte minden szögből érzékeli az ujjunkat, nem kell annyira pontosan “célozni” vele a készülék feloldásakor.

A csatlakozó jól láthatóan USB Type-C, ebből is a 3.1.1. generáció, amiből átalakítóval DisplayPortot is csinálhatunk, így monitorra, vagy akár újabb tévékre is kilőhetjük a telefon képét.

Kamerák mindenek felett

Az előlapi kamera 5 megapixeles, széles látószögű, és különlegesség, hogy ez is kapott optikai stabilizátort, tehát ha földúton zötyögve akarunk épp szelfizni (mert ugye ki ne akarna?), akkor sem egy krixkraxokkal tarkított masszát kapunk eredményként, hanem az élesen lefotózott fejünket. Csoda, majd ki is próbáljuk jól. A hátoldalon 12 megapixeles kamera dolgozik dupla vakuval. A fényérzékelő szenzor 1,55 mikronos UltraPixel technológiával készült, ami a fényszegény körülményekben is zajmentesebbé teszi a képeket, a rekeszérték f/1.8, és persze itt is megtaláljuk az optikai képstabilizátort, valamint pluszban egy lézeres autofókuszt, ami szintén a sötétebb környezetekben ellőtt képeknél segít pontosan fókuszálni és éles képeket összehozni. Szintén piros pont, hogy szinte minden értéket manuálisan is állítgathatunk, már-már profi fényképezőgép érzetet kapva.

htc-10-bejelentes-03

Minőségi hangoskodás

Térjünk vissza a hangra: ugyan már nem olyan szembetűnők a hangszórók, de ott vannak, nagyon is speciálisan. A felül található hangszóró (amit egyben a beszélgetések közben a fülünkhöz nyomunk) zenelejátszáskor a magas hangokértfelel, míg a készülék alján egy külön erősítő által vezértelt, speciális “mélynyomó” található, e kt komponens együttes hatása a bemutató szerint széles spektrumú, dinamikus hangot ad.

Persze aki minőségi módon hallgat zenét, az úgysem egy mobil csipogóin teszi, de a HTC 10-hez járó fülhallgató állítólag szintén magas minőséget hoz. DolbyAudio támogatás, 24 bites jelfeldolgozás és Hi-Res Audio tanúsítvány garantálja a szépen szóló zenéket, ráadásul három mikrofonból érkező adatok alapján zajszűrést is kapott a füles.

htc-10-bejelentes-05

Erős belsőségek

A várakozásoknak megfelelően a mai topligát jelentő Snapdragon 820 hajtja a telefont Adreno 530 grafikus vezérlővel, 4 gigabájt rendszermemóriával, a háttértár pedig 32 vagy 64 gigabájtos, de bővíthetjük microSD kártyával akár 2 terabájtig is, ha ilyen extrém igényeink vannak. Érdekes egyébként, hogy a közlemény szerint kétféle Snapdragon processzorral is szállítják majd itthon a HTC 10-et, de azért gyanakszunk, hogy itt elírás esete forog fenn, és a proci minden esetben 820-as lesz, a kétféle változat a 32 és 64 GB háttértárral szerelt modellre vonatkozik.

Kommunikáció terén a telefon ismeri az összes Európában elérhető LTE szabványt Cat.9-ig bezárólag, emellett kétsávos a/b/g/n/ac WiFi, 4.2-es Bluetooth, valamint GLONASS és Beidou támogatással kiegészített GPS használható. A 3000 mAh kapacitású, nem cserélhető akku nagyjából szintén az általános csúcsmobilos divatnak megfelelő méret, a Qualcomm Quick Charge 3.0 szabvány segítségével állítólag fél óra alatt nulláról 50 százalékig tölthető. Az izmos hardveren egyébként Android 6.0 fut, fölötte pedig a korábbiaknál is letisztultabbnak tűnő Sense 8 felület.

htc-10-bejelentes-04

Igyekszünk villámgyorsan szerezni egy tesztpéldányt, már csak azért is, mert a közlemény szerint már áprilisban elérhető az ezüst, arany és sötétszürke változat, már csak az árak terén vagyunk némelyest sötétben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik