Mobil

Se lát, se hall a mobilzombi

Az emberiség a nagyvilág nagy látképe helyett a mobilok kis kijelzőjére tapad. Egyelőre a svédeket ejtette rabul leginkább, pedig balesetveszélyes állandóan a telefont bámulni.

Ha Stockholmban járunk, és autót bérelve próbálnánk közlekedni, egy csomó mindenre kell figyelnünk az ismeretlen utcáktól a helyi közlekedési táblákig, de egy friss tanulmány szerint egyre jöbban vigyáznunk kell majd azokkal a gyalogosokkal, akik a telefonjuk kijelzőjére tapadt szemmel, zombiként bukdácsolnak elénk az úton. A svédek bizonyultak ugyanis a legjobban “mobilzombinak”.

A Dekra nevű, balesetek elemzésével foglalkozó német cég 14 ezer európai gyalogosra kiterjedő kutatása szerint egyre durvább jelenségnek számít a “mobilzombiság”. Ez az ő olvasatukban (és lassan a köznyelvben is) azt az állapotot jelenti, amikor az emberek se látnak, se hallanak a mobiljukon kívül mást, függetlenül attól, hol vannak és mit csinálnak. Mit nekik, hogy épp a zebra közepén tartanak, vagy a metrósínek felé sétálnak, azt a Messenger üzenetet azonnal el kell olvasni, különben összedől a világ. A Dekra elemzéséből például az derül ki, hogy

a telefon-tulajdonosok hatoda bele szokott nézni a telefonjába, miközben gyalogosan közlekedik.

Stockholmban a legrosszabb a helyzet, a derék svédek 23,6 százaléka képtelen a közlekedés közben levenni a szemét a mobilról. Viszont Amszterdam a legjobb európai ország a mobilzombulás tekintetében, itt csak a gyalogosok 8,3 százaléka függ rá a telefonra menet közben, Berlin 14m9 százalékkal a középmezőnyben jár. Budapestről nincs adat, de ha körülnézek az utcán az ablakból, nem hinném, hogy a lista végén lennénk, vannak mobilok a kézben rendesen.

A felmérés azon része nem meglepő, hogy a fiatalok sokkal gyakrabban válnak mobilzombivá. A 25-35 év közöttiek ötöde (pontosabban 22 százaléka) temetkezik mobiljába az utcán, míg a teljes életkori mixre vonatkozó arány 17 százalék. Mindez persze elvben nem lenne gond, biztos mindenkinek van sürgős megbeszélni, megnézni, vagy postolnivalója, de a Dekra szerint egyre gyakrabban okoznak közúti baleseteket a mobilra függő gyalogosok. Az egyik extrém esetben egy svéd lány csak akkor nézett fel a mobiljából, amikor egy előtte fékező busz rádudált, majd rácsodálkozott, hogy a zebra közepén áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik