Mobil

A Facebook felolvassa a fotókat a látássérülteknek

A közösségi oldal egyik legújabb fejlesztése elmondja, hogy mi látható a képen.

A közösségi oldalak – és így a Facebook – egyik alapkövét jelentik a fényképes tartalmak, hiszen a legtöbb felhasználó ilyeneket oszt meg a falán, legyen szó a családjáról, a cicájáról, a kajájáról, vagy éppen arról, hogy csak dicsekedni szeretne, milyen messzire sikerül nyaralnia az otthonától. A többiek pedig a tartalomtól függően olvadoznak, örülnek, gratulálnak, elégedetlenkednek, netán irigykednek. A Facebook szerint az oldalon, a Messengerben, az Instagramon, illetve a WhatsAppban naponta összesen kétmilliárd kép kerül fel a netre. Sokan vannak azonban olyan embertársaink, akik vakok vagy gyengénlátók, emiatt pedig nem, vagy csak nehezen tudnak mit kezdeni a képekkel.

A közösségi oldal szerint több mint 39 millió vak, és 246 millió olyan ember van, aki súlyos látásromlás miatt ezeknek a képeknek az élvezetéből nem részesül, ezért a Facebook olyasmin dolgozik, ami számukra is megadja azt a közösségi élményt, amit az ép látással rendelkezők kapnak. Éppen ezért hétfőn bemutatták az automatikus alternatív szöveget, ami iOS-es operációs rendszeren működik (jelenleg), és tulajdonképpen felolvassa azt, hogy mi és ki látható az adott fotón.

Az iOS képernyőolvasója eddig csak a kép leírását olvasta fel, mostantól azonban az is hallhatóvá válik, hogy mi van rajta, például valahogy így:

Három ember. Kint vannak a szabadban, mosolyognak.

Mindez a Facebook tárgyfelismerő technológiájának köszönhető, ami milliárdnyi paraméterrel rendelkező neurális hálózat, melybe több millió példát tápláltak be, hogy minél pontosabb lehessen. Jelenleg az automatikus alternatív szöveg csak iOS-en, és angolul érhető el, de a Facebook tervei szerint hamarosan más platformokon, és nyelveken is hozzáférhetővé válik, bár azt azért ők is megemlítik, hogy a technológia még fejlesztés alatt áll, de ettől függetlenül komoly mérföldkő a látássérült közösség számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik