Mobil

5 tipp, amitől biztonságosabb lesz az androidos mobilja

Bármennyire is úgy érzi, mindent megtesz az adatai biztonságáért, a telefonra egy csomó veszély leselkedik. Összegyűjtöttük az egyszerű védekezés módjait, ezúttal Androidra.

Persze, nagyon kényelmes és könnyű az, ha használat után csak zsebre vágjuk a telefont, de ezzel egy csomó olyan kiskaput hagyunk másoknak, hogy megszerezzék az adatainkat – és nem csak az otthoni cicás, kisgyerekes, nagyi-szülinapos képekre gondolunk, hanem az e-mail fiókok és egyéb szolgáltatások jelszavaira, beleértve például a netbankot is. Pedig néhány egyszerű lépéssel biztosíthatjuk, hogy a mobilból senki más nem nyerhet ki adatot, csak mi magunk.

1. Zárjuk le a kijelzőt!

Ez mindennek az alapja. Ha már nem használjuk a telefont, használjunk valamilyen képernyőzárat, amit védhet a PIN kódtól a berajzolt ábrán át az újabb telefonokon található ujjlenyomat-olvasóig sok minden. Önnek csak pár plusz másodperc a telefon feloldásakor, az illetékteleneknek viszont máris egy szinte áthatolhatatlan akadály.

2. Zárjuk le a fontos alkalmazásokat!

Persze, néha szükség van arra, hogy odaadjuk másoknak a telefont, ha az övék lemerült, vagy gyorsan megnéznének egy útvonalat A és B között. De ilyenkor se adjuk meg az esélyt arra, hogy az illető személyes adatok között turkálhasson. Van egy csomó olyan alkalmazás, amellyel egyes alkalmazásokat vagy mappákat védhetünk le jelszóval, így trükkösebb ismerőseink egy gyors segítségkérés apropóján sem tudnak marhaságot írni a nevünkben Facebookra, vagy olyan fotókat megnézni, amihez semmi közük. A sokféle erre szolgáló app közül az App Lock az egyik legismertebb, melynek már az ingyenes változata is kiváló segítség.

android-biztonsag-02

3. Legyen mindig friss a rendszer!

Minél régebbi a telefonon futó Android-verzió, annál több sérülékenység, biztonsági rés tátong rajta, ezért állítsuk a telefont automatikus frissítésre. Ezzel a rendszer folyamatosan a legutolsó elérhető állapotba kerül, és jóval kisebb lesz az esélye annak, hogy valamilyen korábban felismert, de mára már befoltozott résen keresztül távolról átveszik az irányítást a készülék fölött.

4. Appokat csak tiszta forrásból!

Android alatt elvben lehetőség van kikapcsolni azt a védelmet, amely csak a Play Store-ból származó alkalmazásokat enged telepíteni, de lehetőség szerint ezt ne tegyük. Bár néha így is becsúsznak furán viselkedő appok a Google szoftverboltjába, a legtöbb adathalász és egyéb hacker épp azzal tör be a telefonokra, hogy valamilyen ellenőrizetlen helyről települő alkalmazásban rejti el a károkozó kódokat. Ha valaki olyan appot kínál, ami egy Google Play-től eltérő weboldalról tölthető le, kezelje nagyon gyanakodva a dolgot, de a legjobb, ha inkább nem is foglalkozik vele – ha az app nincs a Play Store kínálatában, annak bizonyára oka van.

5. Szabályozza az engedélyeket!

Amikor egy alkalmazást telepít, gyakran felbukkan egy ablak, amely megkérdezi, mit szabad és mit nem szabad használnia egy appnak. Ha úgy látja, hogy például egy játék teljesen feleslegesen kér engedélyt a kamera használatához, vagy az e-mail fiók hozzáféréséhez, akkor inkább ne adja meg neki a lehetőséget. Volt már példa olyan játékra, amely titokban képeket készített a felhasználójáról, és olyanra is, amely levélszeméttel bombázta meg a felhasználó összes ismerősét.

A fentieken kívül különféle biztonsági szakértők még egy csomó egyéb tippet is dobálnak a világra, ezek között szerepel, hogy használjon valamilyen mobil vírusvédelmi rendszert, valamint fontos tevékenységekhez (például üzleti levelezéshez vagy netbank használatához) csak saját, megbízható WiFi kapcsolatát használja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik