Mobil

170 dollárért bárki feltörhet egy iPhone-t

Ami az FBI-nak nem sikerült, azt egy londoni boltban kapható kütyü viszonylag kis pénzért megoldja.

A magát brazil szappanoperává kinőtt FBI-Apple párharc egyik új fejleménye, hogy az FBI elvileg megtalálta a megoldást az iPhone-ok feltörésére, ami egyébként hasonló elven működik, mint a jailbreak. Ennek segítségével a többi bűnüldözési szerv számára is segítséget tudnak nyújtani abban, hogy további telefonok adataihoz kapjanak hozzáférést. A hírre viszont az Apple úgy reagált, hogy akkor ők meg kiadnak egy olyan foltozást, ami szépen betömi a rést, és nagyjából visszaveti az FBI-t oda, ahonnan az egész indult.

Hogy mi is az a jailbreak? Az eljárást már szinte a legelső iPhone-ok megjelenése óta használják arra, hogy a felhasználó az Apple korlátozásait kikerülve például kalóz-alkalmazásokat telepíthessen a telefonra, amelyet így nem kell az App Store-ból pénzért megvenni.

A legújabb hírek szerint úgy néz ki, hogy teljesen felesleges mindkét fél őrült dervistánca , mert egy 170 dolláros (körülbelül 47 000 forintos) eszközzel feltörhető az iPhone, amihez legalább 6 másodpercre, de a legnehezebb esetben is maximum 17 órára van szüksége. A kütyü a londoni Fone Fun Shop kínálatában érhető el, és a tulajdonos, Mark Strachan állítása szerint alapvetően eddig arra használták a vásárlók, hogy visszanyerjék fotóikat és kapcsolataikat akkor, ha véletlenül elfelejtették a kódot.

ipbox

Az IP-BOX nevű szerkezet elvileg iOS 7-es és annál régebbi operációs rendszereken tud megfelelő munkát végezni, és a Daily Mail állítása szerint sikerült vele feltörni egy iPhone 5c-t, amihez hat órára volt szükség. Úgy tudni, hogy a szerkezetnek hamarosan érkezik egy újabb verziója, amivel már nem jelenthet akadályt az iOS 9 sem.

Ám ha valaki máris elkezdene örülni, hogy ötvenezerből feltör majd bármilyen iPhone-t, előbb érdemes végiggondolni, hogy vajon az Apple mennyi idő alatt dob ki egy olyan javítást, ami után az IP-BOX nem válik használhatatlanná. Mert az szinte biztos, hogy az almás cég nem fog ülni, és tétlenül nézni, hogy az emberek a telefon árának negyedéért vásárolható kütyüvel kedvükre törögessék a prémiumkategóriában tanyázó telefont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik