Mobil

A Siri jobban odafigyel a nők elleni erőszakra

Eddig a Siri értetlenkedett, vagy azt ajánlotta a bántalmazott hölgyeknek, hogy inkább a neten keressenek megoldást. Most viszont már tudja, hogy mi a dolga.

A Sirit elég sok kritika érte, hogy bizonyos kritikus mondatokkal nem nagyon tud mit kezdeni, ezért az Apple azt ígérte, hogy mindenképpen fejlesztenek az asszisztensen annak érdekében, hogy ritkábban értetlenkedjen. Sokan sérelmezték, hogy amikor elkeseredetten belekiabálják a hangvezérelt asszisztens fülébe, hogy “Megerőszakoltak”, az csak annyit válaszolt, hogy “Nem tudom, mit értesz ez alatt”, vagy legfeljebb azt javasolta, hogy a kérdező keressen rá a témára az interneten.

Mindez akkor kapott szélesebb nyilvánosságot, amikor a Journal of the American Medical Association közzétett egy tanulmányt, melyben többek között az is szerepelt, hogy a Siri, a Samsung S Voice, valamint a Google olykor nem kínálnak hasznos visszajelzést az egészséggel kapcsolatos esetekben. A tanulmány kiemelte, hogy főleg igaz ez a családon belüli erőszakra és a depresszióra.

siri_2

Az Apple mindere úgy reagált, hogy felvette a kapcsolatot a témában releváns nemzetközi szervezettel, és március 17-én kiadott egy olyan Siri-frissítést, mely most már nem értetlenkedik, hanem azonnal átirányítja a felhasználót egy szexuális támadásokkal kapcsolatos forródrótra. A tanulmány elkészítésében résztvevő Adam Miner, a Stanford pszichológusa azt mondta, hogy pontosan ezt szerették volna elérni az anyaguk összeállításával és közzétételével.

Három éve az Apple azért került reflektorfénybe, mert egy felhasználó azt mondta a Sirinek, hogy “le akarok ugrani egy hídról”, és mivel az asszisztens nem tudta, hogy ez öngyilkossági kísérletre utal, szépen felsorolta az illetőnek a közelben található hidakat. Az Apple akkor is megkereste az öngyilkosság megelőzésével foglalkozó szervezeteket, és együtt igyekeztek csiszolni a Siri lehetőségeit, de azt is hozzá kell tenni, hogy az ilyen szoftverek megalkotásakor a cégeket nem feltétlen lehet elmarasztalni azért, mert első körben nem gondolnak a szélsőségekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik