Mobil

Nem robbantott bankot az iPhone SE

Az első hétvégét nem azzal töltötték a felhasználók, hogy tapossák egymást egy új iPhone SE megvásárlásáért.

Aki akart, már biztosan hallott eleget az Apple olcsósított (tehát már csak 160 000 forintba kerülő) telefonjáról, vagy esetleg elolvasta nálunk az összefoglalót. Az újdonság ugyebár testben egy iPhone 5s, lélekben viszont iPhone 6s, ami azért jó, mert a kijelzője emberi méretű, ugyanakkor erőből sincs benne hiány. Az első beszámolók kifejezetten jó arányban magasztalták az SE-t, és a közönség netes reakciói is jók voltak, ám az első hétvége online eladásai mégsem hoztak páratlan tűzijátékot – persze ettől függetlenül az almagyűlölők még ne áldozzanak kecskét a hálaadó oltáron.

Oké, essünk túl a durva tényeken: a statisztikák szerint az iPhone SE első hétvégén produkált online eladásai csupán az iPhone 6 első hétvégi fogyásának 3, azaz három százaléka. Persze ne feledjük, hogy modellváltási ciklus közepén vagyunk, és az Apple részéről az olcsósítás vargabetűi mindig csak próbálkozások, semmint valós piacszerzési törekvések. Úgy értve, hogy nyilván a cupertinoi cégnek sem jönnek rosszul a plusz dollárok, de azért azt még a legelvakultabb Apple-gyűlölő sem állíthatja, hogy túlélés jellegű fontossága lenne az olcsóbb telefonok eladásából származó bevételnek.

A Slice Intelligence jelentése szerint az iPhone SE online vásárlóinak 35 százaléka a korábbi években egyébként is vett iPhone-t, míg iPhone 6s-t anno az első hétvégén 49 százalékban olyanok vettek, akik egy korábbi modellről váltottak. Ebből jól látszik, hogy egy-egy új modell megjelenésekor a tudásban egyértelműen erősebb felé mennek a felhasználók, ami az iPhone SE tekintetében nem igaz, hiszen két generáció közti átmenetet képez, nem pedig egy újabb lépcsőfokot.

Az Apple olcsóbb telefonjának inkább az lenne a szerepe, hogy más operációs rendszerekről, ami ebben az esetben leginkább az Androidot jelenti, átcsábítsa a vásárlóerőt az iOS-hez, hiszen vannak egy páran, akik pusztán azért nem használnak almás telefont, mert egyszerűen nem tudják, vagy nem kívánják megfizetni. A gond csak az, hogy droidos – és bármely más – szemszögből nézve, az iPhone SE is túl drága, hiszen ennyi pénzért a zöld robot kategóriájában olyan telefont lehet venni, ami éppen csak szeretőként nem viselkedik.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik