Mobil

iPhone SE klónt készít a Xiaomi

Ami nem kínai, az hamisítvány - tartja az ismert mondás, de azt is hozzátehetjük, hogy ami kínai, az meg koppintás. Viszont ettől még lehet fontos egy-egy távol-keleti klón.

Idehaza a Xiaomi neve nem túl ismert, holott egy olyan cégről beszélünk, ami a világ ötödik legnagyobb okostelefon-gyártója, és a teljes piac öt százalékát mondhatja magáénak, ami darabszámban kifejezve azt jelenti, hogy tavaly közel 71 millió telefont értékesített. Most pedig éppen azon dolgozik, hogy készítsen egy iPhone SE klónt.

Az Apple alig néhány napja mutatta be a kisebb testbe zsúfolt iPhone 6s-t, aminek az iPhone SE nevet adta, és máris van egy kínai gyártó, aki koppintaná. A Xiaomi ugyanis a hírek szerint keményen dolgozik egy kihívón, amiről úgy tudni, hogy beszédes néven kerül a boltokba.

Xiaomi M2 SE lesz a neve, és a kijelző mérete 4,3 hüvelyk.

Hoppá, tehát az SE név eleve beszédes, és visszatérünk a péklapát méretektől az apróbb tenyerekben is kezelhető, négyhüvelykes kialakításig. Ez több, mint véletlen egybeesés ugyebár.

Valószínűleg nem lehet majd panasz a teljesítményre sem, hiszen az M2 SE-ben Snapdragon 820 processzor, valamint 3 GB RAM dolgozik, míg fényképeket a 13 megapixeles IMX258 kamerával készíthet majd az, aki beruház a kínai telefonra. Mindemellett említést érdemel az ujjlenyomatszenzor, a 2350 mAh-s akkumulátor, valamint a 280 dolláros ár, ami a jelenlegi árfolyamon 78 600 forintnak felel meg, és ilyen áron bravúros választás lehetne, ha nem verné agyon mindenféle védővám és egyebek, amik simán felnyomják 100 000 forint fölé az árcédulát.

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy csak egy nem hivatalos hírről van szó, de ismerve a Xiaomi piaci politikáját, egyáltalán nem tűnik valótlannak, hogy egy iPhone SE kihívóval rukkol elő, amiről az iparági fülesek alapján úgy tudni, hogy valamikor júniusban jelenik majd meg. Az persze jó kérdés, hogy ki vesz majd olyan telefont, amely csak egy kicsit olcsóbb, mint a “nép-ájfón”, ráadásul csak távolról hasonlít majd az Apple mobiljára, de teljesen elképzelhető, hogy az iOS-től ódzkodókat könnyű célba venni egy iPhone SE-hez hasonlító, ám Androidot futtató készülékkel, és azért az a 40-50 ezer forint is számít, amivel a Xiaomi klónja olcsóbb lesz az Apple friss mobiljánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik