Mobil

Hol jártál, báránykám? Megmondja a Swarm!

A hely-alapú, becsekkolós appok egykori királya rég lecsúszott a trónról, de most eltökélten kapaszkodik vissza rá.

Annak idején sokan rákattantak a Foursquare-re, amely talán az első igazán népszerű olyan mobil app volt, amiben lehetőségünk volt bejelölni magunkat egy adott helyen, és ezt a világ tudtára adni. Csodáljon mindenki, mert drága étteremben eszem. Irigykedjetek, zárt körű koncerten vagyok. Háborodjatok fel, vasárnap boltba mentem. A mobilozók gyorsan rákattantak az alkalmazásra, és amellett, hogy ők maguk is sokfelé becsekkoltak, folyamatosan sasolták, ismerőseik merre jártak, mit csináltak.

A Foursquare-t két ellenfél rógta le a trónról. Egyrészt a Facebook: a közösségi oldalon szintén megjelent a hely bejelölésének lehetősége, így aztán az emberek már nem használtak külön appot erre. Másrészt a Foursquare saját magába is rúgott egy embereset, amikor átalakította magát, és egy csomó kezdeti funkciót elhagyott, és megpróbálta üzleti alapon újradefiniálni a működését.

Mostanában azonban úgy tűnik, a jó ideje Swarm néven működő app fejlesztői rájöttek a hibáikra. Egy ideje újra működik a Foursquare két legjobb motivációs funkciója: azokon a helyeken, amit mi látogatunk mindenki más közül a leggyakrabban, mi leszünk a “polgármesterek”, és ismét elérhető az ismerősök aktivitását is figyelő toplista, amely megmutatja, ki mennyire szorgalmasan jelentkezget be helyekre.

A Swarm 4.0 verziója a napokban jelent meg, akinek a telefonján automatikus frissítés figyel, már valószínűleg meg is kapták. Az újdonságok további olyan funkciókat adnak hozzá az apphoz, amelyek egyedivé varázsolhatják, és megkülönböztethetik egy sima Facebookos becsekkolástól. Az alkalmazás amolyan virtuális naplóvá kezd válni, amely eltárolja, és különféleképpen kereshetővé, visszanézhetővé teszi a korábbi útjainkat, becsekkolásainkat.

Az új profil-fülön láthatjuk, milyen érdemeket szereztünk az elmúlt időszakban, és számszerűen, valamint grafikonok formájában is megnézhetjük a leggyakrabban meglátogatott helyeket, például szórakozóhelyeket, üzleteket, vagy akár edzőtermeket. Itt láthatjuk azt is, hogy ismerőseink milyen helyeken töltik az időt leggyakrabban. A térképnézet pedig azoknak lehet igazán izgalmas, akik úgy pattognak helyről helyre (vagy akár országról országra), mint a globálszöcske.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik