Mobil

Régi iPhone-okon hiányos lesz az új iOS

Hiába nem olyan öreg valakinek az iPhone-ja, mégis előfordulhat, hogy nem tudja maradéktalanul élvezni a frissítést, és talán még rosszul is fog aludni.

Az új iPhone SE-vel együtt hivatalosan is megérkezett az iOS 9.3 ami nemcsak teljesítményben és biztonságban fejlődött, hanem olyan új tulajdonságokat is kapott, amik biztosan szimpatikusak lesznek az iPhone-használóknak. Ez így persze eléggé marketingszagú bullshitnek tűnik, de tulajdonképpen tényleg akad néhány fontos változás, újabb funkció. Aprócska probléma, hogy nem élvezheti mindenki az újdonságok erejét.

Az egyik említésre méltó érdekesség a Night Shift mód, ami az eszköz órája és földrajzi elhelyezkedése alapján határozza meg, hogy mikor van napkelte és napnyugta, így eme két időpont között szűri a kék fényt, és igyekszik melegebb színeket használni. Mindez nemcsak az Apple fejlesztőinek úri passziója miatt van így, hanem azért, mert az élénk kék fény megnehezíti az elalvást, ezt pedig senki nem szeretné.

night shift

Mindez elég jól hangzik, csakhogy van egy aprócska bökkenő, ami az Apple esetében nem most fordul elő először, vagyis az a helyzet, hogy a 32 bites eszközök sajnos nem kompatibilisek az iOS 9.3 minden új funkciójával. Nem is kell, hogy olyan öregek legyen ezek az eszközök, hiszen csak az iPhone 5s,  az iPhone 6, az iPhone 6 Plus, az iPhone 6s, az iPhone 6s Plus, valamint az iPhone SE tulajdonosok dőlhetnek hátra elégedetten. A többiek sajnos így jártak.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az idehaza még sűrűn látható iPhone 4s, és iPhone 5 tulajoknak be kell érniük azzal, hogy nem a Night Shift funkció miatt fognak jól vagy rosszul aludni. A hivatalos magyarázat szerint a funkció azért nem elérhető ezekre az eszközökre, mert “hardveresen nem teszik lehetővé a Night Shift futtatását”, viszont műszaki guruk szerint ez nettó marhaság, egy színhőmérsékletet állító funkció semmi olyan extra hátteret nem kíván, ami mondjuk egy iPhone 5-ben még nincs meg, az 5s-ben viszont már igen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik