Mobil

Ezek lesznek a legjobb mobilok 2016-ban

A Mobil Világkongresszus bemutatói alapján úgy tűnik, érdekes évünk lesz, pedig még most is jöhet meglepetés.

Néhány éve már kőbe vésett szakmai alapvetés, hogy február végére nagyjából körvonalazódik, miről szól majd az év a mobilpiacon. A január legelején megrendezett CES-en és a februárban, Barcelonában megtartott MWC-n a legtöbb (ha nem is az összes) fontos gyártó megvillantotta új csúcsmobiljait. Ilyenkor az esetek többségében az a helyzet, hogy a telefonok viszonylag hasonló fejlesztéseket kapnak (egyszer a QHD kijelző a sztár, máskor az ujjlenyomat-olvasó), de azért általában látható, hogy a gyártók nagyjából egyfelé mennek.

Ehhez képest az idei év kissé máshogy indul, hiszen egyesek új koncepciókkal kísérleteznek, ráadásul kissé a VR farvizén haladva elkezdtek a telefonokon kívül is gondolkozni a különféle kiegészítők sokkal előrébb pozicionálásával. Nézzük ez alapján, mik lesznek 2016 legfontosabb telefonjai!

Samsung Galaxy S7 / S7 Edge

Samsung Galaxy S7 Edge - külsőre nem különbözik sokban a tavalyi modelltől
Samsung Galaxy S7 Edge – külsőre nem különbözik sokban a tavalyi modelltől

Egyértelműen a piac egyik legfontosabb játékosa a Samsung, az aktuális Galaxy pedig mindig az év csúcsa, ez most sincs másképp. Annak ellenére, hogy idén valahogy első látársa nem sikerült nagyot ugrania a koreai gyártónak, az új telefon-duó szinte egy az egyben úgy néz ki, mint a tavalyi modellek. Az igazi okosságokat a burkolat alatt kell keresniaz erősebb rendszerchip most folyadékhűtést kapott, hogy a tűzforró telefon ne merítse le pillanatok alatt az akkut. Érdekes még az sAMOLED kijelző folyamatosan aktív értesítési területe, az pedig bátor, hogy idén csökkentették a hátoldali kamera méretét 12 megapixelre, viszont a szenzorméret megtartásával kontrasztosabb, rossz fényviszonyok között is szép képeket ígérnek.

Kiegészítők terén pedig ott a 360 fokos kamera, amely kiválóan illeszkedik a VR-törekvések közé, az így felvett témákat a telefont szemüvegként használó Gear VR-en tudjuk megnézni.

LG G5

LG G5 - ilyen az új dizájn
LG G5 – ilyen az új dizájn

A legbátrabb játékos címét minden bizonnyal az LG-nek lehet odaítélni (ahogy ezt az MWC díjesője bizonyítja is). Ők mertek egy nagyot változtatni a G5 felépítésén, és az eddigi lepattintós hátlapos verzió helyett egybeépített dizájnt használnak – de nem akárhogyan. A készülék alja lepattintható, és egy pillanat alatt cserélhetünk akkut a mobilban, de akár olyan extra modulokat is hozzáadhatunk, mint egy extra médiadekk, vagy plusz kamera.

Persze itt is vannak kiegészítők, a “fejetlen BB8” kialakítású, telefonról vezérelhető, gurulós kamera, vagy a nem telefont, hanem saját, külön kijelzőt használó VR szemüveg formájában.

Xiaomi Mi 5

xiaomi-mi5-02

Itthon még mindig nem sokan ismerik ezt a kínai gyártót, pedig a távol-keleti piacokon úgy jön fölfelé, mint a felturbózott talajvíz. Agresszív árazása mellett ugyanis a készülékei egyáltalán nem gagyik, sőt. A most bemutatott Mi 5-öt ugyanaz a Snapdragon 820 chip hajtja, mint az új Samsung, LG és Sony csúcsmobilokat, emellett akár 4 GB memórival és 128 GB tárhellyel is kérhetjük. A vékony fém keretbe foglalt, üveg elő- és hátlappal csinoskodó készülékben ujjlenyomat-olvasót és 16 megapixeles hátlapi kamerát találunk, és a saját MIUI 7 interfész alatt Android 6.0 fut.

Az igazán érdekes hír pedig az, hogy ezt a konfigurációt sikerült úgy összerakni, hogy az első tesztek alapján paraszthajszállal még az eddig legizmosabbnak tartott Galaxy S7-et is lepipálja sebesség terén. És teszi mindezt úgy, hogy a 32 GB háttértárral szerelt alapmodell átszámolva 73 ezer, a 128 GB-os változat pedig alig 100 ezer forintos áron indít. Persze, amikorra ideér (ha ideér egyáltalán), ez az ár erősen felpüffed, de még mindig a hasonló tudású riválisok alatt marad.

Sony Xperia X család

sony-xperia-x

Nagyon erősen gondolkoztunk, belefér-e a listába a Sony Z szériát felváltó új triója, mert igazság szerint ők villantották a legkevesebb izgalmat és újdonságot. A nagy csinnadrattával beharangozott névváltás mögött ugyanis viszonylag unalmas dizájnú készülékeket találunk, amelyek közül a legnagyobb ugyan hozza a többi csúcs-versenytárs hardverét, de semmi igazán egyedit nem mutat.

Talán egyedül a legerősebb modell hátoldali, 23 megapixeles kamerája lehet különleges, amely 0,1 másodpercen belül fókuszál, ráadásul a prediktív autofókusz segítségével azt is kitalálja, merre mozog majd a célszemély. Aki már próbált kismacskát, vagy felpörgött kisgyereket fotózni, biztosan tudja értékelni ezz az újítást. A kissé valószerűtlennek tűnő 12800-as érzékenységű ISO kukksötétben is képes értékelhető képeket készíteni (bár valószínűleg ezek olyan zavarosak lesznek, mint egy mákostészta teteje).

iPhone 5se (?) és 7 (?)

Koncepció-modellek az iPhone 5se-ről kiszivárgott adatok alapján
Koncepció-modellek az iPhone 5se-ről kiszivárgott adatok alapján

Most jöjjenek azok a telefonok, amikről még nem esett szó sem a CES-en, sem az MWC-n, de úgyis tudjuk, hogy felkavarják majd az amúgy sem pocsolyaszerű állóvizet az idei mobilpiacon. Igen, leírtunk egy ilyen zagyvaságot, de most már itt marad, mert érzékeltetésnek jó. Már csak azért is, mert még ugyan semmilyen hivatalos infó nincs az állítólag tavasszal érkező jóárasított iPhone-nal kapcsolatban, de az biztos, hogy az eggyel korábbi generáció hardverét az újabb funkciókkal összehozó modell biztosan sokakat ismét az Apple hálójába csalogat. Főleg azért, mert így azoknak is friss iPhone-ja lehet, akik ezt nem engedhették meg maguknak (bár persze a folyamatosan túlzott árazás miatt ezt még elbukhatja az Apple).

Az iPhone 7-ről még kevesebbet tudni, konkrétan semmit, de ha menetrendszerűen befut ősszel, akkor biztosan megint üveges szemű, zombimozgású tömegek indulnak az Apple Store-ok előtti sorba állni. Az eddigi gyakorlat alapján mindenesetre arra számítanak a szakértők, hogy a tavalyi, dizájnban változatlan, ám néhány új funkcióval gazdagodó 6S után egy komolyabb ráncfelvarrás következik. Meglátjuk.

HTC One M10

htc-one-m10

Szegény HTC egy ideje elveszítette azt az androidos piacvezető szerepet, amit a Desire környékén, még a hőskorban vívott ki magának. Egy idő után az elbaltázott marketingnek, a többiekhez képest késői termékbejelentéseknek és az akadozó szállításoknak köszönhetően lecsúszott az érdekes, de nem jelentős gyártók közé, ahonnan azóta se tudtak igazán visszakapaszkodni az élbolyba.

Talán most, az M10 villanthat valami érdekeset, de mivel csak márciusban mutatják be, nagyon-nagyon reméljük, hogy nem csak az n plusz egyedik Snapdragon 820-as, 3-4 gigabájt memóriás olyan csúcsmobil lesz, amit nem különböztet meg semmi az élmezőny addigra már jól ismert modelljeitől. Még reménykedünk.

Az Oppo gyorstöltős csodája

oppo-gyorstolto

A kínai mobilgyártó nem egy konkrét telefont mutatott be az MWC-n, hanem egy olyan gyorstöltő megoldást, amellyel egy 2500 mAh kapacitású akkut mindössze 15 perc alatt lehet nulláról fullra tölteni. Arról még nincs hivatalos információ, milyen telefonban bukkan fel elsőként a technológia, de az egyébként is feltörekvő Oppo hülye lenne sokat várni, míg a nagy versenytársak kémei ellopják az okosságot, és mondjuk ősszel már beépítik saját készülékeikbe. Szóval ha jön egy kicsit is rendben lévő csúcsmobil az Oppo műhelyéből, amely emellett még negyed óra alatt fel is tölthető, az ég se menti meg őket az üzleti sikertől.

Természetesen a felsoroltakon kívül várunk még egy csomó meglepetést, hiszen elvben a régóta várt és kiszámítható újítások mellett mindig ezek okozzák a legnagyobb felfordulást a piacon. Hogy mi lesz ez, és ki villantja (az ASUS egy kiterjesztett valóságot beépítő új Zenfone 3-mal, a Microsoft egy hamvaiból föléledő új Lumiával, vagy valami teljesen ismeretlen kínai gyártó), azt nem tudhatjuk, de tessék minket lenyűgözni!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik