Mobil

Az új Sony mobiloknál érdekesebb az okos fülhallgató

Kissé elszürkült a tegnapi LG-Samsung csörte mellett az új Xperia sorozat, pedig volt érdekesség itt is, csak éppen a telefonokon kívül.

Míg a Samsung hardveresen és funkcionalitásában újította meg a Galaxy S7-et, az LG pedig bátran elindult a moduláris felépítés irányába a G5-tel, a Sony nagy generációváltása kissé elsikkadt a Mobil Világkongresszus zajában. Pedig fogták a Xperia Z sorozatot, és ahelyett, hogy szépen kiadták volna belőle a következő számozott verziót, inkább nyugalmazták, és három mobillal elindították az X családot.

Színes szürkeség, avagy 2016-ra ez kicsit kevés

Az Xperia X, X Performance és XA mobilok kijelzője egyaránt 5 hüvelykes. A névből is következtethetően az X Performance a legizmosabb, az ujjlenyomat-olvasós telefon Snapdragon 820 chipet, 3 GB memóriát, 1080p felbontású kijelzőt kapott. A kamera terén a Sony maradt a megapixel-háborúban, már a szelfikamera is 13 megapixeles, a hátoldalon pedig egy 23 megapixeles szörny figyel, amely úgynevezett prediktív autofókuszt kapott (ez a céltárgy mozgása alapján megjósolja, hová kell fókuszálni, ugráló macskák és felturbózott kisgyerekek esetén hasznos lehet).

sony-xperia-x-02

A “sima” X kijelzője memóriája és kamerája megegyezik a nagytesóéval (bár itt nem írják a prediktív fókuszt). Ujjlenyomat-olvasó is van a készülékházon, alatta viszont már csak középkategóriás Snapdragon 650 chip dolgozik. Az XA pedig még inkább középtájra céloz, a kijelző itt már csak 720p-s, a rendszerchip pedig kínai MediaTek MT6755, ezen kívül az ujjlenyomat-olvasó is kimarad.

Nézegettük a telefont jobbról, balról, alulról és felülről, de csak azután mertük leírni, miután láttuk, hogy a nemzetközi sajtó is megtette: aha, oké, ment megint egyet előre a Sony, de igazából ebben a szériában nincs semmi olyan igazán világrengető újdonság, vagy különlegesség, a fekete / fehér / grafit / lime arany / rózsaarany színválaszték szép lassan minden csúcsmobilba bekerül (oké, a lime arany elég egyedi, de kissé furcsa is), a vízállóságot meg ugye azóta nem vesszük be, mióta a korábbi, vízállónak hirdetett Sony telefonokról kiderült, hogy épp csak víz alatt tilos őket használni. Aztán persze lehet, hogy ha hosszabban is teszteljük majd a készülékeket, kiderül, hogy a versenytársak nagy újításai helyett itt van a lassabban kibontakozó nagy igazság, meglátjuk.

sony-xperia-x-03

Okos fülest minden fülbe!

Na, és ezek után jött az, hogy a Sony (bár valószínűleg nem teljesen így akarta) a telefonok helyett egy apró kiegészítővel lopta el a show-t. Az Xperia Ear egy olyan “agybadugós” fülgallgató, amely teljesen vezeték nélkül telefonál (NFC / Bluetooth kombó segítségével), és egyrészt végre úgy száműzi végre az állandóan összegubancolódó vezetéket, hogy konkrétan semmi nem lóg ki a fülünkből, se nyakpánt, se valami hasonló hibrid megoldás.

sony-smart-ear-01

Emellett viszont fontos az is, hogy beszédfelismerő funkciót kapott, tehát zsebre vágott telefon mellett is vezérelhetünk vele mindenfélét, hívást kezdeményezhetünk és fogadhatunk, üzeneteket diktálhatunk és küldhetünk, de akár kereshetünk a neten, felolvastathatjuk vele a weboldalak tartalmát, a híreket, vagy akár a napi időjárási előrejelzést is. A kiadható parancsokat és a fülbe érkező értesítéseket ráadásul egy app segítségével teljesen személyre is szabhatjuk. Oké, az okosórák egy része is tud ilyesmit, de mostantól még a kezünkkel sem kell hadonásznunk, ha mobil nélkül akarunk mobilozni. Más kérdés, mi lesz azzal, aki egy csatornanyílás fölött rázza meg a fejét, de ebbe ne is gondoljunk bele, mint ahogy abba se, hogyan néznek majd ránk a zsúfolt buszmegállóban, amikor láthatóan magunkban beszélve közöljük, hogy “Most írd le szépen, hogy Béluka, a jó anyádat, aztán küldd el”.

A grafitszürke és valamilyen aranybarnás színben gyártott apróság idén nyáron kerülhet a boltokba, bár pontos árat még nem tudunk. Az viszont tény, hogy bár a Sony egy nagy badabummal összehozott mobilos generációváltást ÉS egy apró kiegészítőt akart a közönségre borítani, igazából AZ egyik legjobb apró kiegészítővel villantott nagyot. Meg van valami új mobil trió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik