Mobil

Trükkös átverés az 5 perces csoda-mobiltöltő

A hagyományos úti töltőknél 16-szor gyorsabb az új csodakütyü, csak kár, hogy ez nem teljesen igaz.

Nagy vitát kavart egy Indiegogo-n indított kampány, amelyben egy olyan úti mobiltöltőre kalapoznak össze pénzt, ami az előzetes beharangozó szerint 16-szor gyorsabb, mint a manapság kaphatók. Milyen kár, hogy ez csak egy furcsa marketingszöveg, ami ugyan egy bizonyos tekintetben igaz, de végeredményben mégsem.

A Vinston Leow vezetésével Sydney-ben kifejlesztett ASAP Dash-ről azt írják, hogy 5 perc alatt 100 százalékra tölt egy iPhone 5-öt, 75 százalékra egy iPhone 6-ot, és egy Samsung Galaxy S6-tal is 10 perc alatt végez. Ugye, milyen jól hangzik? Egy átlagos úti töltő ugyanezt legalább fél óra alatt oldja meg, de a kimenő áramerősség függvényében ez eltarthat akár egy óráig is.

Ez a töltőhöz kapcsolódó reklámgrafika, ami ebben a formában sajnos gigantikus félrevezetés.
Ez a töltőhöz kapcsolódó reklámgrafika, ami ebben a formában sajnos gigantikus félrevezetés.

Azonban, ha jobban megnézzük a frissen hozsannázott technológiát, azt láthatjuk, hogy a telefonokat az ASAP Dash sem tölti gyorsabban, mint bármilyen versenytársa. A trükk abban áll, hogy magát a töltőt lehet gyorsabb feltölteni konnektorról: egy iPhone 5-ös akkujával megegyező mennyiséget tényleg nagyjából 5 perc alatt lehet belepumpálni a töltőbe, és így tovább. Egészen pontosan percenként mAh pumpálható az apróságba, ami 5 perc alatt 1665 mAh-ra jön ki.

A mobilok töltése azonban nem trükközhető meg ennyire: a telefonok egy bizonyos áramerősségnél nagyobbat nem vesznek fel az USB porton keresztül, így a legerősebb mobiltöltők is 2,5 amperesek, csupán néhány tabletgyártó engedélyez speciális, 5 amperes töltőket. Ez tehát azt jelenti, hogy a 3 amperesnek hirdetett ASAP Dash sem adja le sokkal gyorsabban a benne tárolt áramot, mint a versenytársak, így lehet, hogy egy olcsó, gagyi töltőnél valóban gyorsabb valamivel, de a piacon lévő megannyi profi gyorstöltőt nem veri el.

Tehát annyi igaz a reklámból, hogy maga a töltő tényleg villámgyorsan újratölthető, aztán elvihetjük a telefonunkkal együtt, ahol maga a készülék már fél órán, vagy akár egy órán át töltődik majd, de legalább nem vagyunk konnektorhoz kötve, a vékony kis egység pedig simán elfér a zsebünkben. Szóval tényleg tud valamit a kütyü, de ettől még a reklámszöveg nettó átverés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik