Mobil

Vigyázat, támad a mobilgyilkos SMS

Az internet, illetve az online jelenlét és a hackerek kéz a kézben járnak, hiszen a nap minden egyes percében rengeteg rosszindulatú ember várja, hogy feltörje a számítógépünket, laptopunkat, telefonunkat, táblagépünket, autónkat, magyarul bármit, ami a világot behálózó informatikai láncolathoz kapcsolódik. Nem árt hát óvatosnak lenni, hiszen egy sima SMS is végzetes lehet.

Pontosan erre figyelmeztet a Heimdal nevű biztonsági cég, amely egy olyan szöveges üzenetre hívta fel az androidosok figyelmét, mely pontosan arra jó, hogy hackerek a teljes irányítást átvegyék a telefonunk felett, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Semmiképpen ne engedelmeskedjünk hát annak az SMS-nek, mely olyan szöveget tartalmaz, hogy “You have received a multimedia message from +[országkód] [telefonszám] Follow the link http: //www.mmsforyou [.] Net / mms.apk to view the message.” Tehát “Önnek egy multimédia üzenete jött az +[országkód] [telefonszáma] Kövesse a linket az http: //www.mmsforyou [.] Net / mms.apk helyre, hogy láthassa az üzenetet”.

Aki engedelmeskedik a szövegben foglaltaknak, annak igencsak el van rontva a napja, ugyanis ezzel kinyit egy hátsó ajtót az androidos okostelefonjához, mellyel lehetővé teszi, hogy a támadók megfigyeljék és irányítsák a telefonját, emelt díjas SMS-eket küldjenek és fogadjanak, illetve a banki szolgáltatásokhoz kapcsolódó ellenőrző kódokat, jelszavakat, belépési azonosítókat is lenyúlhatják. Röviden: azt tehetnek a telefonnal, amit csak akarnak, így akár az is megeshet, hogy csinálnak egy horribilis számlát, átutalják a pénzünket maguknak, majd szépen mindent eltakarítanak az eszközről, és nyomtalanul “lelépnek”.

telefon szetverese

Annak érdekében, hogy ezt a kellemetlen helyzetet elkerüljük, első körben célszerű nem megnyitni a fura, ismeretlen eredetű SMS-ekben, MMS-ekben érkező linkeket, illetve az sem árt, ha a beállításoknál letiltjuk az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének lehetőségét. További biztonságot nyújthat egy antivírus, illetve az is, ha kerüljük a nem biztonságos, ismeretlen Wi-Fi kapcsolatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik