Mobil

Hamarosan nem kell többé a telefonba ordibálni

Épp itt az ideje, hogy mindent halljunk, amit mondanak nekünk, még akkor is, ha közben a hármas metró hangorkánt ordít a füleinkbe.

A telefonos zajszűrő rendszerek egyre jobbak, és olykor már annyira szuper a hangminőség, mintha beszélgetőpartnerünk ott állna mellettünk, de előfordulnak olyan esetek is, amikor szinte semmit nem hallunk a vonal másik végén üvöltöző emberből. Zajos környezetben ugyanis általában mindenki hangosabban beszél, de közben beszűrődnek a környezet hangjai, más emberek beszélgetése, plusz maga a mondanivaló is torzul, és végül egy hatalmas katyvasz lesz az egész, amiből nem értünk meg semmit.

A német Fraunhofer Intézet szerint itt az ideje, hogy úgy a telefonbeszélgetéseink, mint a vasútállomások utastájékoztató bejelentései egyformán hallhatóak legyenek, és erre szolgál a szervezet ADAPT DRC szoftvere, mely a mikrofon használatával elemzi a zajokat, és ha szükséges, megteszi a kellő lépéseket annak érdekében, hogy minden hallható legyen. Ha például azt érzékeli, hogy a környezet túl zajos, emiatt a telefonba beszélő ember is felemeli hangját, akkor automatikusan ráerősít egyes mássalhangzókra, mint például a “p”, a “t”, és a “k”. Ilyenkor ugyanis a magas frekvencia elnyomása miatt nehezebben hallhatjuk őket, vagy netán a hallgató félrehallja az azonos hangzású szavakat. Tudják, mint a Madagaszkárban a pingvineknél: “Elég lesz hozzá hatvankilenc hónap. – Hatvankilenc hónap??? – Nem. Hat vagy kilenc hónap”.

fraunhofer

A Fraunhofer szoftvere nem csak kiemeli a mássalhangzókat, hanem korrigálja a beérkező hangerőt is attól függően, hogy a beszélő túl halkan vagy túl hangosan mondja a magáét, mert utóbbi esetben például torzulás léphet fel. Mindezt a telefonálás mellett kiterjesztenék más eszközökre is, így például a forgalmas helyek utastájékoztató rendszerére. Gondoljunk bele, hányszor volt olyan helyzet, hogy éppen akkor mondják be a vonatunkkal kapcsolatos változásokat, amikor átszáguld a transzszibériai expressz, ezért nem halljuk, hogy Mindszent és Szegvár között pótlóbuszok visznek, mert tehén tévedt a sínekre, és a szerelvény megfelezte.

A szervezet szerint az ADAPT DRC már elérhető az ipari partnerek számára, de ha valamelyik gyártó szeretné a saját eszközében is dolgoztatni, a jelenlegi telefonok hardvere ugyanis tökéletesen alkalmas a technológia beépítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik