Mobil

5 tipp arra, hogyan titkolózzon telefonon

Eladja a telefont? Más is használhatja? Megmutatjuk, hogyan védheti rajta a titkait.

Egy okostelefon mostanában már olyan, mint egy média- és tudásközpont. Ezen tároljuk a fotóinkat, adatainkat, ismerőseink elérhetőségét, és persze hozzáférést egy csomó olyan internetes tárhelyhez és szolgáltatáshoz, amelyek hozzánk köthetőek. Viszont ezek között sok olyan is akad, amelyeket szeretnénk megtartani magunknak: személyes fotók, ismerősök privát elérhetőségei, és a többi. Épp ezért érdemes odafigyelni arra, milyen adatok kerülhetnek illetéktelenekhez, amikor kikerül a kezünkből a telefon.

Teljes megsemmisítés

Ha úgy döntünk, hogy eladjuk a telefont, nagyon fontos minden saját adatot letörölni róla, hiszen az új tulajdonos könnyen kihasználhatja, hogy belelát a közösségi profilunkba, vagy akár a levelezésünkre. Erre szolgál az a funkció, mellyel a készülékeket visszaállíthatjuk az úgynevezett gyári alapállapotra.

Minden telefonos rendszerben a beállítások között kell keresnünk ezt a funkciót: ezt elindítva minden adat törlődik a készülék tárhelyéről (arra figyeljünk oda, hogy ha memóriakártya is van a telefonban, azt is töröljük tisztára), valamint minden elmentett jelszavunkat, hozzáférésünket, beállításunkat is eltávolítja. Mondani sem kell, mielőtt ezt a lépést elindítjuk, készítsünk mentést minden olyan fájlról és adatról, amit nem szeretnénk örökre elveszíteni.

Titkos sarkok létrehozása

Különféle alkalmazások állnak rendelkezésre azoknak, akik gyakran adják oda telefonjukat másoknak rövidebb hívások, vagy gyors netezés erejéig. Ilyenkor ugye mindenki legnagyobb félelme, hogy az illető elkezd kutakodni a telefonon, és akár pár perc alatt is olyan fotókat talál, amiket nem kéne látnia. Nekik lehet hasznos valamilyen mappa-titkosító alkalmazás. Ezek jelszóval látnak el kijelölt mappákat, így a személyes fotókat, videókat, dokumentumokat elpakolhatjuk egy ilyenbe, és másnak a jelszó nélkül esélye sem lesz hozzáférni ezek tartalmához. iPhone-okon ilyen például a Private Photo Vault, Androidon pedig a Gallery Lock Lite. Az iOS alatti KYMS szintén ilyen funkciókat kínál, ráadásul egy egyszerű számológépnek álcázza magát, tehát mások észre sem veszik majd. A Windows Phone-t használók társa pedig a Media Locker Pro lehet ugyanerre a célra.

telefon-titkositas-02

Nem nyúlka-piszka

Ha nem csak mappákat szeretnénk letiltani az illetéktelenek előtt, hanem egyes alkalmazásokhoz sem szeretnénk közel engedni őket, akkor erre is vannak kiváló megoldások. Ezek a fenti módszer alapján működnek, csak épp egy adott app elindítása előtt kérnek jelszót – így például megakadályozhatjuk, hogy egy kellően betintázott cimbora őrült üzeneteket postoljon a nevünkben Facebookra, míg mi a mellékhelyiségben tartózkodunk. Android alatt például az AppLock lehet a barátunk, míg iOS-t futtató eszközökön jó szolgálatot tehet az iAppLock, a TouchID-t használó, ujjlenyomatérzékelős modelleken pedig a BioProtect (sajnos ez utóbbiakhoz jailbreakelt, tehát módosított rendszer szükséges). Windows Phone-on az App Locker szolgál hasonló célokat.

Ne tudd meg, merre jártam

Ha inkább attól félünk, hogy a telefont babrálók megnézik, miket keresgéltünk az interneten, a böngészők előzményeit kell folyamatosan kordában tartanunk. Ehhez Androidon a Chrome böngésző menüjében válasszuk a beállítások (Settings) pontot, innentől az Adatvédelem (Privacy) pont következik, és a kijelző aljára görgetve találjuk a böngészési előzmények törlésére szolgáló gombot. iOS alatt a Safari böngészőt érdemes pucolni: a telefon / tablet főképernyőjén a Beállítások ikonra koppintva keressük meg a Safari menüpontot, majd a Sütik és adatok törlése (Clear Cookies and Data) szakaszban találjuk a megoldást. Windows Phone alatt a böngésző menüjében a három ponttal jelölt menüt nyissuk meg, majd keressük meg a nemrégiben meglátogatott oldalak listáját (Recent). itt a kis kukával is jelölt Törlés / Delete gomb lesz a barátunk.

Szívesen látott vendégek

Ha gyakran adjuk át valakinek a telefont (például egy munkahelyi csapat által használt mobilról van szó), egyes modelleken beállíthatunk vendég-fiókokat is. A vendégek saját mappákat és elkülönített tárterületet kapnak, valamint beállíthatjuk, milyen funkciókhoz férhetnek hozzá. Az újabb Android rendszerek beállításai között a Felhasználó (User) menüpontban hozhatunk létre ilyen fiókot, iOS alatt viszont ismét csak jailbreak szükséges a Guided Access futtatásához. Windows Phone-on viszont a legegyszerűbb megoldás a Gyereksarok (Kid’s Corner) aktiválása, amelyben ugyancsak beállíthatjuk, hogy mások mit láthatnak és mit használhatnak a telefonunkon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik