Mobil

Átfaraghatják az iPhone egyetlen nyomógombját

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 02. 05. 11:00

Nyomásérzékennyé, és hibamentesebbé válhat mindenki kedvenc (és egyetlen) iPhone gombja.

Az iPhone egyik jellemző hibalehetősége a home gomb, hiszen mechanikai alapú alkatrészről beszélünk, és tudjuk Murphy óta, hogy ami elromolhat, az el is romlik. Tény, hogy az iPhone szervizelési ranglistájának viszonylag az elején található a home gomb valamilyen hibája, így nem is csoda, hogy többször szóba került a száműzése az almás telefonról. Ugyanakkor mégis egy szimbólumjellegű dologról beszélünk, hiszen ha valami, akkor ez a gomb igazán hozzátartozik az iPhone-hoz.

Az évek során természetesen nagyon sokat fejlődött a home gomb, és ez egyaránt vonatkozik a minőségre, illetve a funkcióra is, bár akadtak olyan iterációk, melyeknél kimondottan hajlamos volt a meghibásodásra. Ám bármennyire is kézenfekvő lenne a gomb eltávolítása, a jelek szerint az Apple még megtartja egy darabig, legalábbis ez derül ki a beadott szabadalmukból.

A home gomb már jelenleg is kettős funkciót lát el, hiszen eredeti munkája mellett van neki egy ujjlenyomat-olvasó… oppardon, szép szóval Touch ID feladata is. Ez a jövőben kiegészülhet az iPhone érintőkijelzőjén már működő 3D Touch-csal, tehát nyomásérzékennyé is válik. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyrészt megmarad a fizikai jelenléte, másrészt a funkciója attól is függ majd, hogy milyen erősséggel nyomkodja a felhasználó. Az Apple találmánya kapacitív szenzorokon alapszik, melyek közvetlenül a Touch ID alatt helyezkednének el, és elektródák érzékelnék a nyomást az alapján, hogy ezek mennyire közelednek egymáshoz, vagy távolodnak egymástól.

A lényeg, hogy a gomb marad, ugyanakkor az elektródák miatt kevesebb a mozgó alkatrész, és csökken a meghibásodás lehetőségének esélye, illetve fontos, hogy ezzel a megoldással akár már a következő iPhone is vékonyabb lehet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.