Mobil

Privát internetet ad az erdei kőszikla

A vadonban új kőkorszak kezdődik, csak épp nem pattintott, hanem digitalizált.

Gyermekkorunk egyik legnagyobb leckéje az ok-okozati összefüggés: ha valamit teszünk, annak lesz következménye.  Ha bedugunk egy készüléket a konnektorba, áramot kap; ha meggyújtunk egy papírdarabot, lángolni kezd; ha megdícsérnek minket, jól érezzük magunkat. De mi történik akkor, ha meggyújtunk egy kőtömböt? Eláruljuk: elkezd olyan dokumentumokat küldeni a telefonunkra, amelyekben túlélési tippeket találunk. Ha ez nem James Bond a vadonban, semmi sem az.

Az ötlet Aram Bartholl médiaművész fejéből pattant ki – Keepalive nevű projektjével az újat és a régit ötvözi – az adathordozó maga a kőtömb, az információt pedig csak lokálisan, a kőtömb mellett lehet megszerezni. Nincs globális internet, nincs felhőbe rejtett biztonsági mentés sem – a projekt pont arra mutat rá, hogy létezhet adatcsere az interneten kívül is, bármennyire is akarják egyes politikai lobbik centralizálni az internetet és létezik bizony olyan lehetőség is, hogy a tudásmenedzsmentet a saját kezünkbe vesszük, mi mondjuk meg, hogy mi a hasznos tudás és mi is terjesztjük azt, a saját autonóm módunkon.

A kőbe vágott, vaslappal elfedett lyukban egy hővel működtetett wifi router lapul.
A kőbe vágott, vaslappal elfedett lyukban egy hővel működtetett wifi router lapul.

De hogyan is működik a Keepalive? Kívülről egész egyszerűen: meglátogatjuk a művész Neuenkirchen közelébe rakott kőtömbjét és tüzet rakunk mellette. Ha sikerül nem lángra lobbantanunk az egész erdőt, jutalompontot kapunk, ráadásul egy apróbb máglya tüze is elegendő – ennek hője ugyanis aktiválja a kőtömbbe rejtett wifi routert, amely  azonnal elérhetővé tesz egy nagyobb PDF-archívumot, amelyben számos, túléléshez szükséges dokumentum található. Ezen PirateBox-alapú rendszerhez tudunk csatlakozni mobilunkkal, de a nagy, valódi internetre nem jutunk ki rajta keresztül, inkább egy helyi, mini-netet kapunk. A rejtett router ugyanis egy olyan helyi hálóra enged fel, amely a környezetében lévő embereket kapcsolja össze. Az “okos kőhöz” kapcsolódó routerről tetszőlegesen tölthetünk le dokumentumokat és tölthetjük fel rá saját anyagainkat is. Egészen addig, amíg a tűz elég hőt generál, a router bekapcsolt állapotban marad és a dokumentumok elérhetőek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik