Mobil

A Samsung lett a 2015-ös okostelefon-király

Habár felül az alma, s alul Korea árja, azért a Samsung az úr. Megjött a tavaly év végi okostelefon-eladási toplista.

Egy-két napja olvashattuk, hogy az Apple a tavalyi utolsó negyedévben egymilliárd aktív almás eszköznek örvendhetett, és bár csak potom 700 ezer darabbal sikerült növelni az iPhone eladások darabszámát ebben az időszakban (ami 0,4 százalékos növekedés), azért mégis sok ez. De nem annyi, mint a Samsungé!

Az IDC kiadta a 2015 utolsó negyedévére vonatkozó okostelefon-értékesítési adatait, és abból az derül ki, hogy a Samsung technikai KO-val vitte a bajnoki övet, ami a számok nyelvén azt jelenti, hogy a koreai cég 85,6 millió éles eszű telefont adott el, míg iPhone-ból 74,8 millió fogyott. Összehasonlításként érdemes megnézni 2014 ugyanezen időszakának eredményeit, ahol a Samsung esetében 75,1 milliót, míg az Apple-nél 74,5 milliót látunk, ez pedig azt jelenti, hogy míg az iPhone 0,4 százalékos növekedést tudott összehozni az ünnepi időszakra, a Samsung erőteljes sprinttel 14 százalékra rúgta magát.

okostelefon eladasok

Érdemes a teljes piaci képet is megnézni, mert azt láthatjuk, hogy 377,8 millióról 399,5 millióra emelkedett a megvásárolt okostelefonok száma az időszakban, és mindennek leginkább a Samsung és a Huawei érezhette az előnyét. Az egész évre vonatkozó értékesítések elérték az 1,4 milliárdot (egészen pontosan 1,43 milliárd okostelefon fogyott 2015-ben), a legnagyobb növekedést pedig a Huawei könyvelhette el, hiszen plusz 37 százalékos erősödés után több, mint 100 millió telefont adtak el.

Már csak annyi a kérdés, hogy meddig tarthat ez a felívelés, hiszen ha a táblázatra pillantunk, azt látjuk, hogy egyedül a Lenovo+Motorola tandem könyvelhetett el jelentős csökkenést (talán épp amiatt, hogy a Lenovo felvásárolta a Motorolát, és egy ilyen szintű üzletet ki kell heverni), és még a nevenincs gyártók is csak 3,3 százalékos mínusszal dolgoztak. Azt pedig ne is firtassuk, hol van a toplistáról a Microsoft a Lumiákkal, mert bizony még az ötödik hely közelében sincs. Sőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik