Mobil

Hétvégi mobiljáték-ajánló: menekülés az elhagyott bolygóról

A klasszikus keresgélős, fejtörős kalandjátékok mintájára készült a Morningstar: Descent to Deadrock, ráadásul magyarok fejlesztették.

Számítógépeken a 80-as évek végén és a 90-esek első felében volt igazi divatja azoknak a kalandjátékoknak, amelyekben nem az akción volt a hangsúly, inkább a tárgyak megkeresése, kombinálása, a különféle puzzle feladatok megoldása mentén lehetett eljutni a végső célig. A Maniac Mansiontől a Monkey Island játékokon át a komoly Beneath A Steel Sky-ig játékok százai dolgoztatták meg az agytekervényeket, miközben általában jól kidolgozott történetet is elmeséltek.

Ahogy a PC-k és játékkonzolok egyre fejlődtek, a többség átpártolt a mind szemkápráztatóbban kinéző, adrenalinbomba akciójátékokhoz, de még mindig akadnak olyanok, akik szívesen fedeznek fel lassan helyszíneket, beszélgetnek a játékban megjelenő, tanácsokat és tippeket adó szereplőkkel, ahogy a régi szép időkben. Nekik készült a magyar Red Herring Labs által fejlesztett Morningstar: Descent to Deadrock, amelyben nagy rohangálások és észbontó lövöldözések egyáltalán nincsenek, viszont annál több az agyalós feladat, a keresgélés, és a nagybetűs Hangulat.

Űrhajó, űrhanemjó

A játék bevezetőjében egy hatalmas robbanásra ébredünk egy kétszemélyes űrhajó fedélzetén: a baleset súlyosan megsebesítette a pilótát, és nekünk is épphogy sikerül letenni a hajót egy olyan bolygóra, amely teljesen kiesik az űrforgalomból, ráadásul igen rossz híre van az űrjárók között.

A nem épp zökkenőmentes landolás után kezdődik a kaland, melynek során a mozgásképtelen pilóta rádiós segítsége mellett egyedül kell felfedeznünk a bolygót, és segítséget találni a jármű megjavításához, és a meneküléshez. Ráadásul (természetesen) kiderül, hogy a sivatagos, sziklás, barátságtalan égitest nem is olyan lakatlan, mint amilyennek elsőre tűnik. A szépen megrajzolt, statikus színhelyek között mászkálva kezdődhet a tárgykeresés, ezek kombinálása, a különféle részfeladatok és fejtörők megoldása, miközben csupán vészjósló atmoszférikus zene hallatszik, amit csak néha tör meg sebesült társunk néhány rádióüzenete.

A játék 1470 forint körüli áron érhető el a Google Play Store kínálatában Androidra, és a jelenlegi árfolyam mellett pár száz forinttal olcsóbban iPhone-ra és iPad tabletekre is elérhető az App Store-ban. Két-három korsó sör áráért egy kifejezetten hangulatos, agytornásztató, de egyben nosztalgikus kalandot kínál a Morningstar (ráadásul sör van a játékban is egy helyen). Aki pedig megrögzött PC-s játékos, több helyen, például a Steam kínálatában is megtalálja a nagy kijelzőkre és egérre optimalizált változatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik